Presidentti Martti Ahtisaarella todettu uusi koronatartunta

Presidentti Martti Ahtisaarella, 84, on todettu koronavirustartunta. Asiasta tiedottavat Tasavallan presidentin kanslia ja CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

Tartunta varmistui tänään. 

– Presidentti Martti Ahtisaari voi olosuhteisiin nähden hyvin, mutta on sairaalahoidossa, CMI:n kehittämispäällikkö Riikka Marjamäki kertoo tiedotteessa.

Ahtisaaren perustaman CMI:n viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kertoi Ilta-Sanomille, että tiedossa ei ole, mistä Ahtisaari on saanut koronatartunnan. Ahtisaari asuu viestintäpäällikön mukaan osittain kotona ja osittain hoivakodissa Alzheimerin taudin vuoksi.

Ahtisaaret sairastuivat Musiikkitalon konsertissa

Ahtisaari sairasti koronan myös maaliskuussa 2020. Hänen puolisollaan Eeva Ahtisaarella todettiin tartunta joitakin päiviä ennen häntä.

Eeva Ahtisaaren tartunnan arvioitiin tulleen Musiikkitalossa järjestetystä naistenpäivän juhlakonsertista. Noin sata muutakin konsertissa ollutta sairastui. Joukossa oli niin esiintyjiä, yleisöä kuin heidän lähipiiriäänkin.

Presidenttiä hoidettiin Kolmiosairaalassa Helsingissä vaimonsa kanssa samassa huoneessa. Kumpikaan ei joutunut tehohoitoon, ja molemmat toipuivat taudista.

Viipurissa syntynyt Ahtisaari oli presidenttinä yhden kauden

Presidentti Ahtisaari syntyi Viipurissa vuonna 1937. Hän oli presidenttinä yhden kauden, vuosina 1994–2000, voitettuaan presidentinvaalien toisella kierroksella RKP:n Elisabeth Rehnin.

Hän oli sitä ennen noussut kansan suosikkina SDP:n presidenttiehdokkaaksi ohi Kalevi Sorsan keräten SDP:n esivaaleissa yli 60 prosenttia äänistä.

Virkakautensa jälkeen hän toimi useissa kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä ja jatkoi siten YK:n palveluksessa tekemäänsä työtä. Ansioistaan Namibian, Kosovon ja Acehin rauhanteossa hänelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008.

Hän perusti vuonna 2000 Crisis Management Initiativen, josta on kehittynyt kansainvälisesti tunnettu rauhanvälitysjärjestö. CMI vaihtoi toukokuussa nimeään ja on tätä nykyä CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation.

Ahtisaari luopui vuonna 2017 CMI:n hallituksen puheenjohtajuudesta, jolloin tehtävä siirtyi Alexander Stubbille.

0:55
Presidentti Ahtisaari vetäytyi syyskuussa kaikesta julkisuudesta – syynä muistisairaus


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja