Mars oppositioon HETI, vihreät!

Hallituspuolue vihreät piti sitten puoluekokouksen haukkumalla hallituksen.

Kaikenlaisia puoluekokouksia on nähty, mutta vihreiden viikonlopun kokous menee kyllä epäuskottavuudessaan, itseihailussaan ja arroganssissaan kirkkaasti suomalaiseen poliittiseen historiaan. Puolueella on kaksi ministeriä, jotka kävivät kilvan haukkumassa hallitusta, mutta kumpikin unohti sanoa, että he ovat itse osa samaa hallitussurkeutta, josta he muita syyttävät.

Ministerikaksikon hallituspuheet olivat sellaisia, ettei normaali-ihminen - tai edes poliitikko - jäisi enää sekunniksikaan ministeriaudin takapenkille, vaan hyppäisi kiljuen oppositioon haukkumaan hallitusta suu vaahdossa.

Mutta se edellyttäisi sitä, että periaatteet ja puheet olisivat samasta puusta. Nyt eivät ole.

Kun esimerkiksi puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) käy hallituksen(sa) kimppuun alla olevan, ylimielisyyttä tihkuvan lausunnon muodossa, voi myös kysyä, kuinka kauan muut vihreitä sietävät:

"Ei ole helppo vääntää tuloksia luonnon ja ihmisten puolesta, kun samassa hallituksessa on tahoja, jotka eivät näiden ratkaisujen merkitystä ymmärrä."

On se vaikeaa, kun muut ovat niin tyhmiä! Suurimman ilon hetken hallituksessa Niinistö ilmeisesti koki viime lokakuussa, kun eduskunnan suuri valiokunta jyräsi hallituksen lohikiintiökannan Niinistön toimiessa kulisseissa hallituksen esitystä vastaan. EU tuli lopulta Suomen hallituksen alkuperäisen linjauksen kannalle, mutta pääministeri Jyrki Kataista (kok.) Niinistön touhu jäi riipimään. MTV3:n uutistoimituksessa jäi puolestaan mieleen Niinistön sananvapauskäsitys asian tiimoilta. Kun toimittaja Outi Airola kävi kysymässä Perämeren kalastajien kantaa asiaan, Niinistö suositteli sosiaalisessa mediassa MTV:n uutisten boikotointia: tiedotusväline ei olisi Niinistön mukaan saanut kysyä saati esittää kalastajien mielipidettä.

Sellaista on vihreä mielipiteenvapaus.

Puoluekokouksessa Niinistö jatkoi hallituksen(sa) haukkumista Talvivaara-sotkuissa. Niinistön mukaan valtion ei olisi pitänyt osallistua Talvivaaran osakeantiin:

"Talvivaara jää historiaan esimerkkinä surkeasta johtamisesta."

Sitä Niinistö ei erityisesti korostanut, että valtion omistaja-ohjauksesta vastaa vihreiden toinen ministeri Heidi Hautala, jolla on asiassa ollut keskeinen rooli.

Ilmeisesti Hautala itse koki jääneensä varjoon, koska sunnuntaina myös hän hyökkäsi hallituksen(sa) kimppuun. Hautalan mukaan SDP ja kokoomus ovat syypäitä siihen, että päätöksiä lykkäämällä vastuuta siirretään "raukkamaisesti" seuraaville sukupolville ja päättäjille.

Hautala näkyy toipuneen hämmästyttävän hyvin kummallisesta remonttiseikkailuistaan, jonka päätteeksi hän joutui eromaan hallituksen harmaan talouden ministerityöryhmästä ja hyvä ettei koko hallituksesta.

Vielä maaliskuussa Hautala näennäisen nöyrästi muistutti olevansa "vain tavallinen ihminen" ja että "vihreiden tulee jatkossa välttää moralisointia". Nyt on taas varaa kulkea sormi pystyssä.

Mutta kaiken kaikkiaan: jos hallitus on niin surkea kuin vihreät ministerit sanovat, puolue ei yksinkertaisesti voi jatkaa hallituksessa. Tai tietenkin voi, sillä kyseessähän on todellakin vihreät. Vuonna 2002 vihreät lähti Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallituksesta, kun se antoi luvan viidennelle ydinvoimalalle. Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksessa vihreitä ei hetkauttanut enää pätkääkään, vaikka hallitus antoi vielä kaksi ydinvoimalupaa lisää.

Näytöt puolueen periaatteellisuudesta ovat sellaisia, että moraalisormi kannattaisi pitää jatkossa taskussa ja suuta soukemmalla - tai sitten näyttää hallitukselle ovea.

Vihreät kaavailee kahden puheenjohtajan mallia. Ei ihme, että Ville Niinistö vastustaa esitystä: hän osaa istua yksinkin kahdella pallilla.

Vasemmistoliiton puoluekokous on kahden viikon kuluttua Tampereella. Tuskin malttaa odottaa, millaiseen hurmokseen puheenjohtaja, urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) yltää hallitusta haukkuessaan vihreiden esimerkin innoittamana.

Lue myös:

    Uusimmat