Mainos

Marokon parlamenttivaalien äänestys käynnistyi

Marokkolaiset suuntasivat tänä aamuna vaaliuurnille valitsemaan maalle uutta parlamenttia. Ennakkokaavailuissa islamistien on odotettu nousevan 352-paikkaisen kansanedustuslaitoksen yhdeksi valtaryhmäksi, mutta kaiken kaikkiaan maan poliittisen kentän odotetaan pirstaloituvan.

Parlamenttiedustajat valitaan kaikkiaan 91 vaalipiiristä, paitsi että parlamentin 30 naisedustajaa valitaan koko maassa samoilta listoilta. Puolueita on peräti 26.

Äänioikeutettuja Marokossa on noin 14 miljoonaa. Korotettu naiskiintiö nostaa naisten määrän yhdeksi arabimaiden korkeimmista. Vanhassa parlamentissa naisia oli vain kaksi.

Myös vaalijärjestelmää on uudistettu. Enemmistövaalista on siirrytty suhteelliseen vaalitapaan, ja äänestyslippuihin on painettu puolueiden tunnukset, jotta myös lukutaidottomat ihmiset voisivat äänestää.

Vaalit ovat ensimmäiset maassa uuden kuninkaan Mohammed VI:n aikana ja ne on nähty testinä kuninkaalle, joka on luvannut suuria uudistuksia, mutta jonka kykyä niihin on epäilty. Vaalien on myös etukäteen julistettu olevan ensimmäiset oikeasti avoimet maassa, mutta siitä huolimatta kansa ei ole niistä järin innostunut.

Kriitikot sanovat, ettei vaaleilla ole juuri merkitystä, sillä tärkeimmät päätökset tehdään kuitenkin kuninkaanpalatsin muurien sisäpuolella. Viime vaaleissa vuonna 1997 äänestysprosentti jäikin vain 57:een.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.