Mainos

Marmorijulkisivuista tuoretta tutkimustietoa

Marmorin kestävyydestä julkisivumateriaalina on saatu uutta tietoa. Helsingin kaupungin ja EU:n yhteisen tutkimuksen mukaan lämpötila- ja kosteusvaihtelut vaurioittavat selvästi marmorin rakennetta. Seurauksena on usein laattojen ei-toivottu käyristyminen.

Finlandia-talo

Suomen kuuluisin marmoripintainen rakennus, Finlandia-talo, sai pintaansa uudet laatat pari vuotta sitten. Samalla aloitettiin kaksivuotinen tutkimus sen selvittämiseksi, miten marmori kestää julkisivuissa. Tutkimuksia tehtiin sekä Finlandia-talon seinäpinnoilla että laboratorioissa. Tuloksista selviää esimerkiksi syy marmorilevyjen käyristymiseen.

-Käyristyminen on merkki mikrorakenteen löyhtymisestä, joka johtuu lämpötilan vaihteluista julkisivussa, kertoo projekti-insinööri Jouni Maidell HKR-Rakennuttajasta. Myös parin vuoden ikäisissä uusissa seinälaatoissa näkyy jo merkkejä käyristymisestä.
-Muutaman millin taipumia voidaan havaita eri osissa julkisivua, toteaa Maidell.

Säävaihtelujen lisäksi marmorin kestävyyteen vaikuttaa kiven mikrorakenne. Esimerkiksi Carraran valkoisten marmorien joukosta löytyy rakenteeltaan erittäin kestäviä, huonosti kestäviä ja kaikkea siltä väliltä. Nykyinen Finlandia-talon seinäpinta on kestävyydeltään keskiluokkaa. Julkisivun elinikää on kuitenkin mahdotonta ennustaa etukäteen.

Louhimolta voidaan tilata kaikkein kestävintä marmoria, kun Finlandia-talon julkisivu joudutaan seuraavan kerran uusimaan. Tämä kuitenkin edellyttää, että tilatut levyt pystytään tutkimaan tarkasti.
-Periaatteessa se on täysin mahdollista, mutta edellyttää tiukkaa laadunvalvontaa, Maidell sanoo.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.