Markus kuvasi yötaivaalla pilvet, jollaisia ei juuri muualla näe! Tämä luonnonilmiö heijastui maahan jopa 80 kilometrin korkeudesta: "Siellä on nyt tosi kylmää"

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas taltioi viime yönä Helsingin taivaalla erikoisen luonnonilmiön auringonlaskun jälkeen.

Yötaivaalla näkyi poikkeuksellisen korkealla olevat pilvet, jotka auringon valo siivilöi silmin nähtäviksi.

Kyseessä on jopa 80 kilometrin korkeudessa mesopaussissa olevat pilvet, joihin laskevan auringon valo vielä ylsi.

– Kun täällä maassa aurinko ei enää paista, se paistaa vielä sinne pilvien korkeudelle. Siksi ne näkyvät tänne alas, Mäntykannas kertoo.

Tyypillisimmät pilvet ovat reilusti alempana, ylimmilläänkin noin 10–12 kilometrin korkeudessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ilmiön voi havaita vain lyhyen aikaa

Mäntykannaksen mukaan ilmiö on sikäli harvinainen, että sen voi havaita vain lyhyen aikaa kesäkuusta elokuuhun näillä leveysasteilla.

– Ehtona näkymiselle on, että aurinko on 4–16 asteen kulmassa horisontin alapuolella auringonlaskun jälkeen. Se ikään kuin paistaa sinne 80 kilometrin korkeuteen, mutta maan pinnalla aurinko on jo laskenut.

– Suomi on yksi maailman parhaita paikkoja nähdä ne, koska meidän leveyspiirillä kesäaikana aurinko on nipin napin horisontin alapuolella pitkän aikaa yöstä.

"Siellä on nyt tosi kylmää"

Korkeudessa olevat pilvet puolestaan selittyvät sillä, että pohjoisella pallonpuoliskolla 80 kilometrin korkeus jäähtyy kesällä muita vuodenaikoja enemmän.

– Siellä on nyt tosi kylmää, ja sen takia se pienikin määrä kosteutta pääsee tiivistymään.

– Jotkut ovat sanoneet, että tulivuorenpurkaukset ja pienet aerosolit voivat myös muodostaa pilviä.

Lue myös:

    Uusimmat