Pian voit nähdä äärimmäisen harvinaisen valoilmiön, kun Jupiter ja Saturnus näyttävät olevan lähes päällekkäin – huomioi nämä seikat bongauksessa!

Tältä näyttävät Saturnuksen revontulet 0:39
Tältä näyttävät Saturnuksen revontulet:

Taivaalla voi pian nähdä harvinaisen avaruuden ilmiön.

Kirkas valoilmiö syntyy, kun jättiläisplaneetat Jupiter ja Saturnus ovat konjuktiossa niin lähekkäin, että Maasta katsottuna ne näyttäisivät olevan lähes päällekkäin, vaikka todellisuudessa planeetat eivät ole lähelläkään toisiaan.

Parhaillaan planeetat näyttävät lähestyvän toisiaan, ja Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan ne ovat alle asteen päässä toisistaan 13.–29. joulukuuta.

Lähimmillään planeetat näyttävät olevan toisiaan Maasta katsottuna 21. joulukuuta, jolloin etäisyys on kaventunut ainoastaan kuuteen kaariminuuttiin.

Kaariminuutti tarkoittaa yhtä asteen kuudeskymmenesosaa, eli kuusikymmentä kaariminuuttia on yksi aste.

Ursa kertoo, että Jupiter ja Saturnus ovat taivaalla lähekkäin keskimäärin 19,9 vuoden välein, mutta tällä kertaa ohitusetäisyys on noin viisi kertaa pienempi kuin tyypillisesti.

– Saturnus on Jupiterin yläpuolella vain hieman kauempana kuin tuona iltana (21. joulukuuta) Jupiterin kuista laitimmaisena planeetan itäpuolella näkyvä Kallisto.

– Edellisen kerran Jupiter ja Saturnus ovat olleet lähempänä toisiaan vuonna 1623 heinäkuussa, jolloin etäisyys oli hieman alle viisi kaariminuuttia, kertoo MTV Uutisille Jaakko Visuri Ursasta.

Katso video: Tältä Saturnus näyttää kesällä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso video: Tältä Saturnus näyttää kesällä 0:50

Huomioi nämä seikat bongauksessa

Visurin mukaan Jupiterin ja Saturnuksen voi jo nyt nähdä paljaalla silmällä hyvin lähellä toisiaan. Bongauksessa kannattaa kuitenkin huomioida muutama seikka.

– Kannattaa mennä korkealle maastonkohdalle, ja ehtona on, että eteläinen horisontti on avoinna.

Etelä-Suomessa planeetat näkyvät noin seitsemän asteen korkeudella horisontissa ja Oulun tienoilla parin asteen korkeudella.

– Eli käytännössä silmin havaittuna lähestulkoon horisontissa etelätaivaalla.

Visuri vinkkaa, että otollisin hetki nähdä valoilmiö on tiirailla taivaalle, kun aurinko alkaa laskea.

– Ne laskevat melko nopeasti auringon perässä horisonttiin, eli ei voi jäädä odottelemaan kunnon pimeyttä. Ne ovat jo laskeneet, kun kunnon pimeys tulee.

Visuri kertoo, että Jupiter ja Saturnus ovat tunnistettavissa helposti, sillä eteläisessä horisontissa ei juuri muita kirkkaita taivaankappaleita ole.

Katso alla oleva video: Juno-luotaimen kuvat paljastavat, kuinka kuut kiertävät Jupiteria. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Juno-luotaimen kuvat paljastavat kuinka kuut kiertävät Jupiteria 0:56

Meteorologi: Kannattaa katsella jo hyvissä ajoin

Bongauksen onnistumiseen vaikuttaa tietysti myös säätila.

Forecan meteorologi Juha Föhr kertoo, ettei joulukuun 21. päivän säästä, jolloin planeetat ovat kaikkein lähimpänä toisiaan, voi vielä sanoa juurikaan.

– Pilvisyys on helposti runsasta tähän aikaan vuodesta, ja se on pilvisyydestä kiinni. Jos on hankala pilvisyystilanne, niin edes kahta päivää aiemmin ei voi sanoa, pystyykö sitä näkemään.

– Nehän näkyvät jo aiemmin, joten kannattaa katsella hyvissä ajoin, jos on selkeää.

Lue myös:

    Uusimmat