Mainos

Markkinat odottavat koronnousua USA:ssa

Yhdysvaltain keskuspankin tämänpäiväinen kokous on hiljentänyt markkinat odottamaan mahdollista koronnostoa. Euroopan ja Yhdysvaltain suhdanteet kulkevat kuitenkin niin eri tahtia, ettei rahapolitiikan kiristys USA:ssa tällä kertaa heiluttele Eurooppaa.

Rahakauppiaat kuuntelevat Yhdsyvaltain keskuspankin pääjohtajan puheita taas henkeä pidätellen. Alan Greenspanin viimeviikkoinen selostus kongressille sisälsi monen mielestä vihjeen siitä, että Yhdysvaltain talouskasvua on syytä hillitä.

Keskuspankki on nostanut keskeistä yliyön korkoa viimeksi kaksi vuotta sitten. Tuolloin korot nousivat myös Euroopassa - ja Suomessa, koska maanosien suhdanteet kulkivat suurinpiirtein samaan tahtiin.

Nyt Yhdysvaltain talouskasvu on karannut Euroopan edelle, eikä korkopäätöksen uskota vaikuttavan tänne yhtä paljon.

Suhdanteiden ero näkyy Saksan ja Yhdysvaltain pitkien korkojen eron tasaisesessa kasvussa viime vuonna. Saksan 10 vuoden joukkolainan korko on laskenut ja Suomi on seurannut perässä. Yhdysvalloissa kasvun kiihtyminen on näkynyt pitkien korkojen nousuna.

Jos Greenspanin joukot päättävät nostaa korkoa, kiristys on analyytikojen arvailujen mukaan enintään neljännes prosenttiyksikköä. Koronnosto lisäisi levottomuutta Yhdysvaltain markkinoilla ainakin hetkeksi, sillä huhtikuussa yritykset alkavat julkistaa neljännesvuosituloksiaan.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.