Märkätila-asentajien sertifiointi alkoi

Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) on myöntänyt tänä kesänä ensimmäiset, uuteen sertifiointimenettelyyn perustuvat märkätila-asentajien pätevyystodistukset. Todistukseen oikeuttavaan koulutukseen voi osallistua yli kymmenessä aikuiskoulutuskeskuksessa eri puolilla maata.

VTT on luonut yhdessä alan yritysten kanssa koulutussuunnitelman, johon osallistuva henkilö varmistaa itselleen alansa uusimman tietotaidon. Tarkoituksena on se, että näin saavutettu pätevöityminen pysyy myös jatkossa, joten todistus myönnetään ensin kahdeksi ja sen jälkeen hakemuksesta viideksi vuodeksi kerrallaan.

Jotta sertifikaatti pysyisi voimassa, henkilön tulee osallistua vuosittain koulutukseen - valmistajien järjestämille tuotekursseille, koulutuskeskusten seminaareihin ja vastaaviin - ja pitää niistä luetteloa. Hänen on pidettävä kirjaa myös työkohteistaan ja niissä käyttämistään menetelmistä ja materiaaleista.

Tähän työmaavalvojan vahvistamaan, vuosittain VTT:lle lähetettävään dokumenttiin merkitään myös mahdolliset reklamaatiot. VTT tekee myös pistokokeita työmaille.

VTT järjesti viime syksyn ja talven aikana yhdessä alan yritysten kanssa pilottikurssin selvittääkseen, mitä tietoa asentajat tarvitsevat ja kuinka kurssi tulee rakentaa. Nyt koulutusta antamaan on hyväksytty 12 aikuiskoulutuskeskusta ja lisää on tulossa.

Ruotsissa tämäntyyppistä sertifiointia on käytetty jo pitkään. Märkätila-asentajien lisäksi on sertifioitu mm. LVI-miehiä, ja kaikkiaan todistuksen saaneet henkilöt lasketaan tuhansissa. Suomessa ala miettii vielä, kuinka paljon meillä on tarvetta vastaavanlaiseen menettelyyn.

VTT pitää yllä luetteloa sertifioiduista asentajista: Word-muotoinen dokumentti löytyy osoitteesta www.vtt.fi/rte/testing/palvelut. Sivu hakee vielä muotoaan ja on siksi varsin suppea. Se tulee kuitenkin kasvamaan nopeasti jo lähiaikoina, kun opetus on saatu kunnolla käyntiin. Nimien lisäksi luetteloon on tarkoitus lisätä myös yhteystietoja.

Tuotteille on EU-standardi tai kansallinen sertifikaatti

VTT on myöntänyt myös ensimmäiset CE-merkinnät eli EU-direktiivin mukaiset laatutunnukset rakennustarvikkeille. Merkintä tulee ajan mittaan laajenemaan jokseenkin kaikkia tarvikkeita koskevaksi, joten tiedossa on useiden vuosien mittainen työ.

CE-tuotehyväksyntäohjeet voidaan laatia ja ottaa käyttöön sitä mukaa kun harmonisoidut EN-standardit saadaan määritellyiksi. Prosessi etenee tuoteryhmittäin; esimerkiksi sementtien ja lämmöneristeiden CE-merkintä alkaa ensi vuonna.

Ensi vaiheessa ovat mukana myös mm. puutalot, portaat, betoniteräkset ja -elementit.

CE-merkinnän suhteellisen hitaan käyttöönoton takia alalle haluttiin saada myös kansalliset laatustandardit. Nämä VTT:n myöntämät sertifikaatit saattavat olla joissain tapauksissa tiukempia kuin tulevat eurovaatimukset.

Esimerkiksi märkätuotteille, joiden EN-standardisointi on vielä alkuvaiheessa, VTT on myöntänyt jo noin 120 kansallista laatutodistusta.

Lisätietoja: www.vtt.fi/rte

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja