Mainos

Marjojen syönti ehkäisee sairauksia

Laajassa tutkimuksessa selvisi, että marjat ovat parhaita fenoliyhdisteiden lähteitä. Yhdisteet ehkäisevät verisuonten tukkeutumista ja hillitsevät myös muita sairauksia.

Pensasaitana kasvatettava marja-aronia on todellinen fenoliyhdistepommi. Terveyttä edistäviä fenoliyhdisteitä on runsaasti myös muissa suomalaisissa marjoissa sekä ruis- ja vehnäleseissä, kaakaojauheessa, maapähkinöissä, tummassa suklaassa ja tummassa luumussa.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ja Kuopion yliopisto selvittivät lähes 200 kasvikunnan tuotteen fenolipitoisuudet. Suomalaistutkimus on laajuudessaan ainutlaatuinen. Kaikki tärkeät fenoliryhmät sisältävää tietokantaa ei tiettävästi tällä hetkellä ole missään muualla.

- Tulosten perusteella voidaan ensimmäistä kertaa arvioida luotettavasti suomalaisen väestön fenoliyhdisteiden saantia ja selvittää entistä paremmin niiden merkitystä keskeisten kansansairauksien ennaltaehkäisyssä, sanoo MTT:n vanhempi tutkija Pirjo Mattila.

Fenoliyhdisteet ovat voimakkaita antioksidantteja eli ne muun muassa estävät kolesterolin hapettumisen ja muuttumisen muotoon, jossa kolesteroli pääsee kerääntymään verisuonten seinämiin.

Fenoliyhdisteiden arvellaan myös hidastavan syöpäsolujen kasvua ja hillitsevän tulehdus- ja allergiareaktioita sekä bakteerien ja virusten muodostumista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.