Venäläishuhu vihjaa Putinin joutuvan syöpäleikkaukseen, valta siirtyisi KGB-toverille – suomalaistutkija: "On selvää, että terveydentilassa jotain poikkeavaa on"

Putinin huhutaan joutuvan syöpäleikkaukseen – asiantuntija arvioi väitettä 5:21
Putinin huhutaan joutuvan syöpäleikkaukseen – asiantuntija arvioi väitettä

Venäjän presidentin Vladimir Putinin huhutaan joutuvan syöpäleikkaukseen. Väitteitä ei ole vahvistettu.

Huhujen mukaan Putin olisi joutumassa syöpäleikkaukseen toukokuussa. 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassilan mukaan huhuun tulisi suhtautua tietyllä varauksella.

– On kuitenkin selvää, että Putinin terveydentilassa jotain hieman poikkeavaa on.

Lassilan mukaan asiaa tukevat Putinin poissaolot julkisuudesta viime vuosina. Myös tutkiva journalismi on pystynyt paikantamaan Putinin saamia hoitoja ja häntä hoitaneita lääkäreitä.

– Mahdollinen syöpäoperaatio ei ole missään nimessä poissuljettu. Sanoisin, että se liittyy yleisemmin vilkastuneisiin keskusteluihin ja huhuihin Putinin terveydentilasta.

Asiantuntija arvioi aiemmin Putinin julkista esiintymistä – näistä seikoista huomaa, että Putin ei ole entisensä

Asiantuntija laittoi merkille useita yksityiskohtia – Näistä seikoista huomaa, että Putin ei ole entisensä 2:02

Asiantuntija: ”Kaikki pyritään ilmoittamaan niin, että Putin on paikan päällä”

Väitteiden mukaan Putin siirtäisi valtaoikeutensa leikkauksen ja toipumisen ajaksi Nikolai Patrusheville. Hän työskentelee Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteerinä.

Patrushev on aiemmin toiminut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkönä. 

Patrushevin on tulkittu kuuluvan Putinin lähipiiriin. Kaksikko on vanhoja KGB-tovereita kymmenien vuosien takaa. 

Lassila pitää mahdollisena, että Patrušev voisi olla epämuodollisesti vallan käyttäjä, vaikka Putin ei virallisesti tekisi vallan myöntämistä. Lassilan mukaan Patrušev on jo nyt yksi henkilöistä, joka käyttää merkittävästi valtaa Putinin ympärillä.

Lassilan mukaan kuitenkin Putinin täysin estyessä, perustuslain mukaan pääministeri Mihail Mišustinista tulisi viranhoitaja ja tietyllä aikajänteellä järjestettäisiin presidentinvaalit.

Putinin asemaa Venäjällä voi kuitenkin kuvailla korvaamattomaksi ja poliittinen järjestelmä on rakennettu riippuvaiseksi hänestä.

Lassilan mukaan tämän vuoksi onkin kysymysmerkki, miten todellisuudessa toimittaisiin.

Lassilan muistuttaa Putinin olleen aiemminkin pois julkisuudesta ja todennäköisesti työkyvyttömänä.

– Mahdollisuuksien mukaan kaikki pyritään ilmoittamaan niin, että Putin on paikan päällä. Olemme aiemmin nähneet erilaisia nauhoitettuja lähetyksiä ja koottuja selityksiä, joilla pyritään vaimentamaan huhuja.

Lähteen mukaan ongelmat lisääntyisivät

Väitetystä syöpäleikkauksesta ovat uutisoineet useat kansainväliset mediat, jotka ovat perustaneet tietonsa venäläiseen lähteeseen.

Henkilöllisyydeltään tuntematon venäläislähde on julkaissut videon Telegram-kanava General SVR:llä. Videolla kerrotaan, että Putin todennäköisesti luovuttaa vallan vain kahdeksi tai kolmeksi päiväksi. 

Videolla kuvaillaan, että Patrushev ei ole Putinia parempi vaihtoehto. Äänen mukaan venäläisten ongelmat vain lisääntyisivät vallan vaihtuessa.

Venäläisen tutkivan journalismin Project -uutissivun mukaan Putinin terveydentilasta huolehtii keskimäärin yhteensä yhdeksän lääkäriä. Putin täyttää lokakuussa 70 vuotta. 

Katso myös: "Venäjä hävisi jo alkumetreillä" – Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää konfliktin ylläpitämistä mahdottomana yhtälönä Venäjälle

AP 2802 1562113 LIVE "Venäjä hävisi jo alkumetreillä" - Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila pitää konfliktin ylläpitämistä mahdottomana yhtälönä Venäjälle

Lue myös:

    Uusimmat