Marimekon ostanut Ihamuotila: Osakkeeni eivät ole myynnissä

Marimekon uudeksi toimitusjohtajaksi nousee Sampo Pankin entinen johtaja Mika Ihamuotila. Ihamuotilan mukaan hänen osakkeensa eivät ole myynnissä ja Marimekko pysyy Suomessa.

Marimekon pääomistaja Kirsti Paakkanen myy osuutensa yhtiöstä Mika Ihamuotilalle, josta tulee Marimekon uusi toimitusjohtaja ja suurin omistaja.

Mika Ihamuotila toimi muun muassa Sampo Pankin toimitusjohtajana vuoden 2007 helmikuun loppuun asti. Ihamuotila jätti Sampo-konsernin sen jälkeen, kun tanskalainen Danske Bank osti sen.

Katso kahta erityylistä omistajaa

Paakkasen lähtö ei ollut yllätys

Tieto Marimekon johtaja- ja omistajavaihdoksesta otettiin markkinoilla positiivisesti vastaan. Analyytikko Mikael Nummela OKO-pankista toteaa MTV:n uutisille, että päätös vähentää epävarmuutta Marimekon tulevaisuudesta.

Marimekon kurssi nousi puoli tuntia Paakkasen väistymisuutisen jälkeen kahdeksan prosenttia.

Toimitusjohtajan vaihdoksesta on Nummelan mukaan spekuloitu jo pitkään. Uusi toimitusjohtaja Mika Ihamuotila oli Nummelalle ehkä hienoinen yllätysnimi.

Seuraavaksi sijoittajat odottavat uuden toimitusjohtajan näyttöjä käytännössä. Yleinen olettamus on, että Ihamuotila veisi Marimekkoa tavanomaisemman pörssiyhtiön suuntaan, toisin sanoen yrityksen johtamistapa voi muuttua suoraviivaisemmaksi.

Pelastaja vaihtuu tekstiilitaiteilijan poikaan

Kirsti Paakkanen osti Marimekon vuonna 1991 tilanteessa, jossa suomalaisen muotoilun lippulaiva oli pahasti tuuliajolla. Marimekko oli taloudellisesti kuihtunut ja yleinen mielikuva korkean designin Marimekosta hämärtynyt.

Kokemusta yritysjohtamisesta Paakkasella oli perustamastaan Womenasta, naisten mainostoimistosta. 20:n menestyksekkään vuoden jälkeen Paakkanen siirtyi Ranskaan eläkepäivien viettoon.

Eläkepäivät ja ranskalainen sulhaskandidaatti saivat kuitenkin jäädä, kun Paakkanen osti Marimekon, palasi Suomeen ja aloitti työt yhtiön toimitusjohtajana.

Paakkanen halusi määrätietoisesti palauttaa Marimekon perustajien Armi ja Viljo Ratian luoman yrityskulttuurin ja ideat. Vahva design koki uuden tulemisen, kun Maija Isolan ja muiden suunnittelijoiden vanhat kuosit kaivettiin varastoista uudelleen myyntiin.

Retromuodin avittamana Paakkanen sai luovittua Marimekon hyvään vauhtiin. Vanhojen klassikoiden rinnalla Marimekko on antanut tilaa myös uusille lahjakkaille suunnittelijoille.

Mustiin pukeutuva ja piikkikorkokenkäinen johtaja uudisti myös talon yrityskulttuuria. Paakkasen johtamistavoista kertoo sekin, että huonossa tilanteessa Paakkanen antoi lomautusvaroituksen itselleen ja muulle talon johdolle - ei työntekijöille.

Muutosjohtaja pankkimaailmasta

Pankkimaailmassa kunnostautunut Mika Ihamuotila, 43, kuulostaa ensikuulemalta yllätysvedolta Marimekon johtoon, mutta täysin vierasta ei tekstiiliala hänelle ole. Kauppatieteen tohtori sai ensikosketuksen tekstiilitaiteeseen jo äidinmaidossaan, sillä hänen äitinsä on tekstiilitaiteilija Kristiina Ihamuotila.

Mika Ihamuotilan isä on Helsingin yliopiston kanslerina vuoteen 2003 saakka toiminut Risto Ihamuotila.

Ihamuotila toimi Sampo Pankin toimitusjohtajana viime kevääseen saakka, jolloin pankki siirtyi tanskalaisen Danske Bankin omistukseen.

Ihamuotilalla piisaa kokemusta muutosjohtamisesta. Björn Wahlroosin alaisuudessa hän johti Leonian eli vanhan Postipankin muutosta Sampo Pankiksi. Sitä ennen hän johti Interbankin muutosta Mandatumiksi.

Siirtyessään pois Sampo Pankista Ihamuotila jo vihjaili, että toimialan vaihto kiinnostaisi häntä. Hän sanoi olevansa kiinnostunut esimerkiksi keskisuuren pörssiyhtiön johtajan paikasta. Myös huonokuntoisen kriisiyhtiön pelastaminen kiinnosti Ihamuotilaa.

Pikkurahasta Ihamuotilalla ei ole puutetta, sillä hän on keikkunut Nokia-johtajien rinnalla Suomen suurituloisimpien listoilla. Suurista tuloista kertoo myös taannoin saatu lähes 15000 euron ylinopeussakko.

Neljän pojan isä kertoo harrastavansa lukemista, tennistä, saaristoa ja Alppeja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat