Maria Ylipäällä monta rautaa tulessa – ahdistui kesän työkiireistä

Vastikään perheensä kanssa Ruotsissa Göteborgista Tukholmaan muuttanut näyttelijä-laulaja Maria Ylipään kesä on ollut vähän liiankin kiireinen.

Näyttelijä Maria Ylipään kesä ei ole ollut ainakaan tylsä.

– Ihan hyvin kesä on mennyt. On ollut vähän liiankin kiireistä. Kesä-heinäkuun olen ollut Suomessa, täällä on ollut paljon pr-hommaa Ollaan vapaita -leffan puolesta ja sitten taas Ruotsissa on ollut pr-hommaa Kristina från Duvemåla -musikaalin tiimoilta.

– Lisäksi Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvaukset veivät aikaa. Mutta olen ehtinyt lomaillakin. Kävin muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla kannustamassa Timo Mustakallio -laulukilpailuun osallistunutta pikkuveljeäni.

Ahdistavatko työkiireet näyttelijää?

– No nyt kyllä. Minulla on Kristina från Duvemålan harjoituksia Tukholmassa, täällä on Ollaan vapaita -elokuvan ensi-ilta ja ensi viikolla esiinnyn kynttilöillä valaistussa Turun tuomiokirkossa Marzi Nymanin kanssa. Esitämme muun muassa Jukka Leppilammen biisejä sekä Onerva-levyni kappaleita.

– Vaikka on paljon kaikkea, niin tällaisesta projektista aivot saavat muuta impulssia ja tuntee olevansa edes vähän luova. Teatteriroolien tuoreena pitäminen on välillä haastavaa. Se on niin sanottua toiston taidetta.

Haastava genre

Ylipää on vienyt vanhempaa tytärtään klassisen musiikin konsertteihin, joissa kuulee isoa orkesterin soittoa.

– Kun popmusiikkia ja kaikkea muuta kertakäyttötavaraa tulee joka tuutista, vien vanhempaa tytärtäni kuuntelemaan isoa orkesteria ja kuoroa. Olimme Oopperajuhlilla eturivissä kuuntelemassa, kun Johanna Rusanen tulkitsi ensimmäistä kertaa Toscaa.

– Vanhempani ovat klassisen puolen muusikoita ja olen kasvanut siinä ympäristössä. Klassinen musiikki on livenä niin tajunnanräjäyttävä kokemus, samoin kuin teatteri. Nykynuoret ovat niin paljon tekemisissä sähköisen, liikkuvan kuvan ja tuotetun äänen kanssa, että yritän antaa lapsilleni ja itselleni myös mahdollisimman paljon vastapainoa sille kaikelle.

Maria Ylipää kuvailee Ollaan vapaita -elokuvaa kunnianhimoiseksi projektiksi.

– Musiikkielokuva on harvinainen ja haastava genre, niin Suomessa kuin muuallakin. Toivottavasti tästä lähtisi syntymään enemmän musiikkielokuvia. Kun musiikkia ja tarinaa yhdistetään, se on parhaimmillaan todella hienoa, mutta myös haastavaa. Siksi sitä on myös melko paljon huonolaatuista. Se ei välttämättä aina onnistu.

– Tässä elokuvassa on niin paljon erilaisia biisintekijöitä ja erilaisia biisejä, miten sen saa nivottua tarinan ja biisit yhteen, siinä projektissa oli kiinnostavaa olla mukana.

Ollaan vapaita -elokuvaan ovat tehneet musiikkia muun muassa Scandinavian Music Groupin Joel Melasniemi ja Terhi Kokkonen, Sanni, Olavi Uusivirta, Kerkko Koskinen sekä Lauri Ylönen ja Paula Vesala.

Lue myös:

    Uusimmat