MaRa vaatii ravintoloiden kiinteiden kulujen täysimääräistä korvaamista – haluaa myös henkilöstöravintolat kiinni: "Valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa"

Ravintoloiden etujärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa vaatii suurempia korvauksia ravintoloille, jotka on määrä sulkea 8. maaliskuuta poikkeusolojen nojalla.

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta on arvioinut, että ravintoloille maksetaan sulun ajalta hyvitystä 50 miljoonaa euroa.

Etujärjestö kuitenkin huomauttaa tiedotteessaan, että kolmen viikon sulun ajalta ravintoloiden kustannukset ovat lähes 140 miljoonaa euroa. MaRan mukaan summa riippuu siitä, kuinka nopeasti lomautukset saadaan voimaan.

MaRa vaatiikiin kiinteiden kulujen täysimääräistä korvaamista.

– Jos hyvitys on vain 50 miljoonaa euroa, ravintoloiden tappiot sulun ajalta voivat kasvaa lähes 90 miljoonalla eurolla. Tuota rahaa ei ole löydettävissä mistään. Ravintolayritysten omat varat ovat lopussa ja lainaa on otettu niin paljon kuin suinkin mahdollista. Valtioneuvoston tulee kantaa vastuunsa ravintolayrittäjiä ja niiden työntekijöitä kohtaan sulun aiheuttamista menestyksistä, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii tiedotteessa.

Lapin mukaan ravintolayrittäjät ottivat aiemmin sulun vastaan luottavaisesti, sillä valtion luultiin korvaavan kulut täysimääräisesti.

– Vetoan valtioneuvostoon, jotta konkurssiaalto ja niistä aiheutuva työttömyys sekä henkisen kestokyvyn romahtaminen voitaisiin välttää maksamalla asianmukainen hyvitys, Lappi painottaa.

MaRa: Myös henkilöstöravintolat suljettava

MaRa vaatii, että myös henkilöstöravintolat suljettaisiin, sillä muuten ne eivät pääse tuen piiriin. Hallituksen esityksen mukaan henkilöstöravintolat olisivat pysymässä auki.

– Valtioneuvoston velvollisuutena on sulkea myös henkilöstö- ja opiskelijaravintolat, koska koronakriisi sekä etätyö ja -opetus ovat vieneet niiltä toimintaedellytykset. Tämä mahdollistaa niille valtion maksaman hyvityksen.

– Vain huoltovarmuuden kannalta välttämättömät ravintolat voisivat olla auki, samoin kuin voima- ja teollisuuslaitoksissa olevat ravintolat, jotka ovat suljettuja muilta kuin laitosten työntekijöiltä, Lappi toteaa.

Tarkennettu 1.3.2021 klo 16.18, että MaRa vaatii kiinteiden kulujen korvaamista.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja