Mansikan pääsadon poiminta alkanee viikon kuluttua

Mansikan pääsatoa päästään näillä näkymin poimimaan ensi viikon lopulla Suonenjoen seudun marjaviljelmillä. Alkukesän epävakaisten säiden takia satokausi on hieman myöhässä normaalista.

Vielä kolmisen viikkoa sitten mansikan kypsyminen näytti etenevän tavanomaisessa aikataulussa.

-Pilvinen, sateinen ja viileähkö sää on hidastanut kypsymistä. Toistaiseksi on kerätty harson alla kasvatettua marjaa, mutta ehkä viikonloppuna saadaan ensimmäiset avomaalla kypsyneet mansikat, Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen kertoi STT:lle keskiviikkona.

Pääsatokausi näyttäisi ajoittuvan heinäkuun kahdelle viimeiselle viikolle. Vallitseva säätyyppi kasvattaa Voutilaisen mukaan mansikan kokoa. Etenkin satokauden alussa saatavat marjat ovat todella suuria ja hyviä ehdokkaita Suomen suurin mansikka -kilpailuun.

Koska mansikkakausi on myöhässä, valtaosa poimijoistakin aloittaa kesän urakkansa tavallista myöhemmin. Tällä haavaa vasta neljännes poimijoista on töissä Suonenjoen seudun marjatiloilla.

Normaalisatoa odotellaan yhä Suonenjoen seudulla

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto odottaa koko maan sadoksi 13-14 miljoonaa kiloa, joka on normaalisuven sato. Suonenjoen seudulta saadaan yleensä vuosittain 1,5-2 miljoonaa kiloa mansikkaa, eikä määrän saavuttaminen ole mahdotonta nytkään.

-Toistaiseksi odottelemme ihan normaalin suuruista satoa, Voutilainen ennusti. Parhaimpina kesinä Suonenjoen seudun mansikkasato on ollut jopa 2,5 miljoonaa kiloa.

Litrahinta 3,50-5 euroa Kuopion kauppatorilla

Mansikkalitra maksoi keskiviikkona aamupäivällä Kuopion kauppatorilla 3,50-5 euroa. Jos osti 10 litraa vetävän laatikon, hinta oli hieman halvempi. Lajikkeista Zephyr ja Jonsok olivat edullisimpia, kun taas Honeye oli kalleinta marjaa. Myynnissä oli Leppävirralta, Suonenjoelta ja Tervosta poimittua mansikkaa.

MTV3-STT

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja