Maljakko kesäkimpuille

Millainen maljakko kesän kukille? Sinun sisustukseesi sopivaksi tai lahjaksi? Perinteisten lasi- ja keramiikkamaljakoiden lisäksi kimput viihtyvät nyt muun muassa lasikuitu-, puu-, kivi- ja metallivaaseissa.

– Hyvä maljakko "tekee yhteistyötä" kukkien kanssa sen sijaan, että kilpailisi niiden kanssa, sanoo norjalainen floristi ja Shishi-maljakoiden suunnittelija Linda Johnsen.

Shishi-collectionin maljakoiden suunnittelusta vastaa pääasiassa kaksi floristiikan ammattilaista: Johnsenin lisäksi maljakoita suunnittelee eestiläinen Taivo Piller.Johnsen, Piller, Lilli Bendriss ja Mart Haber perustivat Shishin 1998, ja sen mallistot elävät ajan hengessä uudistuen sesongeittain kahdesti vuodessa. Shishillä on myymälöitä muun muassa Oslossa ja Tallinnassa. Suomessa sarjan maljakoita myy helsinkiläinen Runebergin kukka.

Muodissa pehmeät pastellit

Ensimmäisiä Shishi-maljakoita suunniteltaessa ideana oli luoda kokoelma selkeitä, uudentyyppisiä sisustuksellisia tuotteita, jotka toimivat "kukkien ehdoilla". Kukat istuvat maljakoihin luonnollisesti ja helposti muodostaen eheän kokonaisuuden. Asetteluun ei tarvita välttämättä floristin ammattitaitoa, ja tarkoitus on, että yksikin kukka näyttää Shishi-maljakossa hyvältä.

Materiaaleina on lasin lisäksi käytetty muun muassa lasikuitua, puuta ja vahaa. Lasimaljakoita on päällystetty mokalla ja nappanahalla. Mallistoon kuuluu myös metallista ja lasiputkiloista koottuja maljakkoja.

Linda Johnsen ja Taivo Piller kuuluvat itäisen Euroopan parhaimpiin floristeihin, ja he toimivat myös floristiikan kansainvälisinä opettajina ja tuomareina alan kilpailuissa. Juuri floristitausta innosti Johnsenin suunnittelemaan myös maljakoita. Hänen oma suosikkimaljakkonsa on "niin yksinkertainen kuin mahdollista". Tämän kesän trendeihin kuuluvat läpinäkyvyys ja keveys. Väreistä kuumimpia ovat pehmeät pastellit.

Kun lähden suunnittelemaan maljakkoa, tärkeintä on että lopputulos vastaa käyttötarkoitusta: maljakon tulee kantaa kukkia! Kuitenkin "Shishi-ideologiaan" kuuluu myös uskaltaa ja viedä ideoiden toteutus loppuun asti, Johnsen sanoo.

Klassikot pitävät pintansa

Arabian valkoinen Calix-maljakkosarja on palkitun suunnittelijan Kati Tuominen-Niittylän käsialaa. Luuposliinista maljakkoa löytyy 11 cm:n, 14 cm:n ja 19,5 cm:n kokoisena. Nimi Calix viittaa neliömäiseen reliefiin, joka kiertää maljakon kylkeä. Heikki OrvolanCarambola-maljakot ovat nekin lähes läpikuultavan ohutta, mutta kestävää luuposliinia. Ja nimensä mukaisesti carambola-hedelmän muotoisia.

Iittalan maljakot Marcel, Aava, Verna, Leia, Ovalis ja Kartio ovat suosittuja vuodesta toiseen puhumattakaan Alvar Aallon klassikkovaaseista. Vuonna 1936 suunniteltu Aalto-maljakko säilyttää suosionsa vuosikymmen toisensa jälkeen saaden uusia koko- ja värivaihtoehtoja. Tammikuussa 2004 Iittalan maljakkoperhe sai uuden jäsenen, kun "raidallinen" Aino Aalto -lasisarja täydentyi kukkavaasilla. Aino Aallon syntymän 110-vuotisjuhlan kunniaksi lanseerattu maljakko eroaa juomalaseista kaartuvalla suullaan: tiukkaa kartionmuotoa on pehmennetty, joten kukkakimppu istuu luontevasti maljakkoon.

Myös Pentikiltä löytyy laaja valikoima keramiikka- ja lasimaljakoita. Timo Sarpanevan Opalle suunnittelemat ajattoman tyylikkäät Laura- ja Diana-maljakot puolestaan ovat ruostumatonta terästä.

Mangopuuta ja vuolukiveä

Ikean Skämt-maljakko muodostuu värikkäistä, aaltoilevista lasipulloista. Anne Nilssonin suunnittelema, kivitavarasta tehty ja munankuorikuvioitu Mustig levenee alaspäin. Massiivikoivusta, teräksestä ja lasista valmistetussa Lyrisk-seinämaljakossa on irrotettava lasiosa, joten se on helppo puhdistaa. Uusi Prekär-maljakkokokonaisuus pitää sisällään kolme epäsymmetrisen muotoista vihertävää kivimaljakkoa. Uusinta uutta on sininen Sensibel-lasimaljakko, jota löytyy kahdessa koossa: 17 cm ja 36 cm.

Vantaan Varistossa toimivasta Aarreaitta Lahjatalosta löytyy laaja valikoima design-vaaseja ja maljakoita. Materiaaleina on käytetty muun muassa mangopuuta, alumiinia ja keramiikkaa. Tervajokelaisen Musta Lintu -yrityksen käsin dreijatut, keraamiset maljakot kestävät konepesun. LahjataloMiia Pihkolalta saa puisia, käsinmaalattuja maljakoita. Itäsuomalaisen Kuukivi Designin maljakot puolestaan valmistetaan vuolukivestä.

Sami Rinteen 1,2 litraa vetävää maljakkoa löytyy harmaana, keltaisena, mustana, vihreänä, valkoisena ja sinisenä. Rinteen uniikit, keraamiset Täplä-maljakot sopivat niin pitkille kuin lyhyille kukille. Ruukkumaista seinämaljakkoa valmistetaan sinisenä, valkoisena ja vihreänä.

Design Forumin upea meripihkainen Crash-maljakko on Pertti Metsälammen käsialaa. Johannes Rantasalon ja Alma Jantusen Lasisirkukselle suunnittelemaa hilpeän muotoista Hip-maljakkoa on saatavana useissa väreissä, 18 cm:n ja 31 cm:n koossa. Muun muassa Life Storen myymän Asan valikoimissa on useita maljakkomalleja, muun muassa yksinkertaisen tyylikkäitä, keraamisia, valkoisia vaaseja.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Arabia, Iittala, Lasisirkus, Sami Rinne/ Hannu Miettinen, Shishi

Lue myös:

    Uusimmat