Maksa on elimistön kaltoin kohdeltu puurtaja – näin huolehdit sen hyvinvoinnista

Maksa on elimistön superpuurtaja. Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa; myös lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi. 

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti Suomessa. Yhä useampi on ylipainoinen. Rasvamaksa ja alkoholimaksasairaudet yleistyvät; maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000.

Näin pidät huolta maksastasi

  • Vältä ylipainoa, liiku säännöllisesti
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö
  • Ota hepatiittirokote
  • Annostele lääkkeet oikein
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita, joissa ei ole tuoteselostetta
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäväksi

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Ylipaino ja alkoholi sekä virukset ja väärin annostellut lääkkeet uhkaavat maksaa. Maksan urakkaa voi helpottaa terveillä elintavoilla.

Kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista – maksaongelman syynä voivat olla myös autoimmuunisairaudet tai perinnölliset syyt. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi.

Maksasairaus todetaan yleisimmin sattumalta työterveystarkastuksessa tai tutkittaessa maksa-arvoja muun sairauden lääkehoidon aikana.

Maksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Maksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. 

Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä.


Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa 4.5. alkaen. 

Lähde:  Munuais- ja maksaliitto


Lue myös:

    Uusimmat