Maistelu sallittu! Helsinkiin avattiin Sipsimuseo – "Tässä on kerätty sipsimakuja eri puolilta maailmaa"

Kansallismuseon piha täyttyi innokkaista sipsinsyöjistä 1:40
Video: Sipsimuseo toivotti tervetulleeksi innokkaita sipsinsyöjiä.

Helsingissä Kansallismuseon takapihalla vietettiin tänään Sipsimuseon avajaisia. Perinteisestä museosta ei kuitenkaan ollut kysymys. Tämä museo oli auki vain yhden päivän.

Etu-Töölön Sipsimuseo oli jo etukäteen herättänyt runsaasti innostusta sosiaalisessa mediassa.

Kansallismuseon kesäpihalle kerääntyikin tänään runsaasti väkeä. Pihalle pystytetyssä teltassa pääsi maistelemaan erilaisia sipsimakuja ja ihailemaan pienimuotoista sipsinäyttelyä.

– Tämä on minun kuluneen vuoden projektini, jossa on kerätty sipsimakuja Suomesta ja eri puolilta maailmaa. Ensin ajatus oli, että ne saataisiin jotenkin arkistoitua tulevaisuutta varten. Tulin kuitenkin siihen lopputulokseen, että mitä mieltä sipsejä on jemmata jossain pimeässä varastossa, kertoo Sipsimuseon isä Fedja Kamari.

"Pelkistetyn makuprofiilin terävät ja hapokkaat sipsit"

Pöydälle on levitetty runsaasti erilaisia sipsejä, joita kävijät innokkaasti kuvaavat ja maistelevat.

– Minun suosikkejani ovat etikkasipsit, salt ja vinegar, hyvinkin pelkistetyn makuprofiilin terävät ja hapokkaat sipsit, paljastaa Kamari.

Muusikkonakin tunnettu idean isä testasi samalla, millaisen innostuksen sosiaalisessa mediassa voi saada aikaan.

Omaa sipsisuhdettaan Kamari kuvailee lämpimäksi.

– Minulla on aika lämmin suhde, sen voin tunnustaa. Olen nykyaikainen, arkinen sipsinsyöjä. Sipsit eivät liity vain juhlaan, niillä on myös paikkansa arjen valopilkkuna.

Jatkossa luvassa sipsikulttuuria ja keskusteluja

Vaikka Sipsimuseo pelkistyi tässä vaiheessa yhden päivän mittaiseksi tapahtumaksi, jatkoa on luvassa.

– On ajatus muuttaa tämä sipsi-instituutioksi, joka voi tarjota keskustelutilaisuuksia ja sipsikulttuurin hahmottamista. Mitä roolia sipsit näyttelevät nykypäivän modernissa elämässä, pohtii Kamari.

Kamari myöntää, että sipseillä on myös paheellinen ulottuvuus.

– Siksi monet ehkä jopa piilottelevat sipsien syömistä, vaikka siinä ei ole mitään hävettävää. Toki siinä on epäterveellinen aspekti. Sipsejä ei kannata valita ruokaympyrän pääenergianlähteeksi vaan säilyttää kohtuullisessa kontekstissa.

"Niihin jää helposti koukkuun"

Sipsipöytä hupeni hyvää vauhtia kävijöiden maistellessa museon antimia.

– Harvoin itse ostan sipsejä, mutta jos jollain niitä on, niin niihin jää helposti koukkuun. Se on jännä. Sipsit on hyviä, summaa Niklas Rinne.

– Sipsit maistuvat minulle huonosti, koska niissä on liikaa rasvaa ja suolaa. En usko, että oikea sipsimuseo olisi tarpeellinen. Ehkä tämä riittää, arvioi Riitta Lehto.

 

Lue myös:

    Uusimmat