Mainos

Maija vei läheisten pankkitunnukset ja tuhlasi rahat uhkapeleihin – "En nähnyt muuta mahdollisuutta kuin itsemurhan"

9:00

Maija* kärsi peliriippuvuudesta eikä nähnyt enää muuta pakotietä kuin itsemurhan. Pelaamiseen kuluivat niin omat kuin läheistenkin rahat. Viime tipassa hän onnistui kuitenkin lopettamaan pelaamisen 

Maija haluaa kertoa tarinansa, koska kokee siitä olevan apua muille. Hän myös vetää nykyään vertaistukiryhmää peliriippuvaisille. 

Las Vegasin joukkoampuminen on saanut Maijan pohtimaan peliriippuvuuden seurauksia.

– Uutisissa kerrotaan, että ampuja harrasti uhkapelejä ja itse tiedän, mitä se pahimmillaan saa aikaan. Tämä uhkapeliasia on jätetty aika pienelle huomiolle. Pelaaja voi niin sanotusti mennä tilttiin, joka tarkoittaa, että pelaaja tilttaa samalla tavalla kuin tietokone.

– Kun pelaaja on vaikka hävinnyt isosti, pelit jäävät päälle ja puhutaan psykoosin omaisesta tilasta. Oli joukkoampumisen syy mikä tahansa, aika vähälle huomiolle on jätetty, että hänellä mahdollisesti oli suuriakin ongelmia pelaamisen kanssa.

Maijan mielestä Suomessa suhtaudutaan uhkapeleihin liian myönteisesti.

– Meillä Suomessa on pelaamisen suhteen positiivinen kulttuuri: "suomalainen voittaa aina". Ei osata ajatella, mitä se pahimmillaan saa aikaiseksi.

"Lääkitsin itseäni pelaamisella"

Maija on itse kokenut peliongelman seuraukset karuimmillaan. Hänet tuomittiin hiljattain 1 vuoden ja 9 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 90 tunnin yhdyskuntapalveluun petosrikoksista.

Maija käytti lähipiirinsä henkilötietoja ja verkkopankkitunnuksia rahoittaakseen pelaamista. Vajaassa kahdessa vuodessa rahapeleihin upposi yli 160 000 euroa. Pelaaminen oli Maijalle pakopaikka.

– Olen sitä ikäluokkaa, että olen saanut pelata jo alle 18-vuotiaana kolikkopelejä. Pelasin niitä lapsena ja se oli hauskaa, positiivinen ilmiö. Ongelma kulminoitui, kun nettipelit tulivat saataville. Silloin elämässäni oli paljon surua ja ahdistusta. Pääsin pakenemaan sinne, mikä oli näyttäytynyt positiivisena ja ajanvietteenä. Lääkitsin itseäni pelaamisella, ja sitten paletti olikin valmis.

"Minulla ei ollut keinoja pysäyttää pelaamista"

Maija ei pystynyt hillitsemään pelaamistaan.

– Peliriippuvainen on hyvä valehtelemaan muille ja itselleen. Toimin täysin eri tavalla kuin mitä itse olen. Siinä vaiheessa kun pyörä pyörii jo lujaa, ihminen on aseeton riippuvuuden edessä. Kyllä sen jollain tavalla käsitin, mutta se tuntui vain liian isolta pallolta pysäyttää. Ajattelin, että minulla ei ole oikeutta minkäänlaiseen muuhun elämään kuin tällaiseen, mikä on koko ajan paniikkia ja pelkoa. 

Maija ei nähnyt enää muuta mahdollisuutta kuin itsemurhan.

– Käännekohta oli se, kun olin menossa tappamaan itseni. Kun en enää pystynyt kontrolloimaan mitään muuta, pidin lohduttavana ajatuksena, että pystyn kontrolloimaan, minä päivänä tapan itseni. Se toimi lohtuna. Olin päättänyt, että maallinen elämä loppuu ja lähdin toteuttamaan suunnitelmaani.

"Jouduin vaatimaan itselleni apua"

Viime hetkellä Maija kuitenkin vielä pysähtyi miettimään.

– Minulla on äärimmäisen suoraselkäinen ja hyvä aviomies. Minulle tuli sellainen ajatus, että jos laittaisin puhelimeni päälle ja kertoisin hänelle, mikä on tilanne, olisiko minulla mahdollisuus saada apua. Josko elämän ei tarvitsisikaan loppua tällaiseen ongelmaan. Hän sanoi minulle, että hän ei lähde mihinkään. Hän sanoi, että hän rakastaa minua, mutta ei tuota peluria, että hoida se pois. Ensimmäistä kertaa ymmärsin, että joku rakastaa minua sen kymmenen vuoden itseinhon jälkeen. Lähdin hakemaan apua ja motivaationi oli korkealla.

Avun saaminen ei kuitenkaan ollut helppoa.

– Vaikka minulla oli suuri motivaatio parantua, jouduin vaatimaan itselleni apua. Peliriippuvaisten hoitaminen Suomessa on tällä hetkellä totaalisen nollassa. Inhottavaa ajatella, että kun ihminen on tehnyt päätöksen pelaamattomuudesta, pitää vielä vaatia itselleen hoitoa. Aika monella se jää sitten siihen, toteaa Maija.

"Ihana lääkäri halusi auttaa"

Hoitoon voi joutua jonottamaan kauan.

– Esimerkiksi Peli poikki -palvelu netissä, johon itsekin osallistuin, on 8 viikon terapiajakso. Siihen on tällä hetkellä 4-5 kuukauden jonot. Jos terapiaa joutuu odottamaan noin kauan, siinä välissä ehtii tapahtua kaikenlaista, puuskahtaa Maija.

Maijan onneksi terveyskeskuslääkäri halusi auttaa.

– Kun menin terveyskeskukseen, tuli ihana lääkäri vastaan, joka sanoi, ettei hän tiedä peliongelmasta, mutta hän haluaa auttaa minua. Sekin jo auttaa, että sanotaan rehellisesti. On jo iso asia, että joku haluaa auttaa.

"Olen aina peliriippuvainen"

Maija sanoo, että peliriippuvuus pysyy hänessä aina.

– Olen aina riippuvainen. Vähän sama asia kuin että alkoholisti on aina alkoholisti. Minulle ei ole muuta mahdollisuutta kuin 100-prosenttinen pelaamattomuus. En koskaan elämässäni tule tekemään lottoa enkä lyö vetoa niin, että siinä olisi panos. Olen toipunut peluri. Kunnioitan riippuvuuttani ja se on aina mukana. Jos unohtaisin sen olemassaolon, se voisi iskeä jostain takavasemmalta. Se on meinannut tappaa minut, joten minulla ei ole varaa siihen.

Maija vetää nyt itse vertaistukiryhmää peliongelmaisille.

– Vertaistukena toimiminen auttaa myös itseäni. Edelleenkin löydän uusia puolia ja tunteita tarinastani. On elämänmittainen matka käsitellä niitä asioita. Ihmiset tekevät tietyssä mielessä vapaaehtoistyötä itsekkäistä syistä. Ja minun syyni on se, että olen löytänyt selityksen sille, miksi elämäni on ollut helvettiä. Kun pystyn auttamaan muita, se antaa oikeutuksen sille, miksi minulle tapahtui näin. Se helpottaa omaa tuskaani.

"Kerro ongelmastasi jollekin lähimmäiselle"

Maijan neuvo peliongelmista kärsiville on puhuminen.

– Pelaamisen lopettaminen ei ole ensimmäinen asia, koska se voi olla liian ylivoimaista. Kerro jollekin, kerro jollekin lähimmäiselle, mistä on kyse. Se on ensimmäinen asia, koska pelaajan elämä on pelkkää salailua ja valehtelua. Kun saat jollekin kerrottua, lupaan, että nukut seuraavan yön paremmin. Kun olet kertonut jollekin, pystyt tekemään käytännön tekoja.

Maija muistuttaa, ettei peliriippuvainen pysty hoitamaan raha-asioitaan.

– Peliriippuvainen ei voi olla vastuussa raha-asioistaan. Jos nettipelit ovat ongelma, pitää olla joku ihminen, jolle voi luovuttaa raha-asiansa. Jos kolikkopelit ovat ongelma, ei voi olla käteistä. Joku pitää olla kainalosauvana vieressä, että saa alkuun sen homman. Välineet pitää ensin luovuttaa. Pelaaminen loppuu, kun ei ole enää välineitä.

Maijan oma elämä näyttää nyt valoisalta.

– Olen kiitollinen siitä mahdollisuudesta, että saan jatkaa elämääni normaalisti ja auttaa muita ihmisiä.

*Maijan nimi muutettu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.