Maija Silvennoinen: Kermaa ja voitakin kohtuudella

Kokki Maija Silvennoinen ei lähtisi kieltämään mitään raaka-ainetta epäterveellisenä. Hän kuitenkin muistuttaa, että arki- ja juhlaruoka ovat asia erikseen.

Nykyisin Jyväskylässä suosittua vegaani-kasvisravintolaa pitävä Maija Silvennoinen on aina puhunut lähiruoan tärkeydestä sekä makujen ohella terveellisyydestä. Hän ei kuitenkaan sulje pois mitään raaka-ainetta.

– Käytän voita ja kermaa, totta kai, mutta kohtuudella. Toiseksi: arki- ja juhlaruoka ovat erikseen. Arkiruoka on mutkatonta, helppoa ja myös terveellistä. Makua ei kuitenkaan saa unohtaa, Huomenta Suomi -ohjelmassakin kokkaava Silvennoinen toteaa.

– Lähiruoan puolesta olen puhunut kauan jo siksi, että lähellä tuotetuissa raaka-aineissa ovat ravintoaineet tallella. Myös tuoreus on maun takuu.

Maija Silvennoinen on löytänyt vanhoista keittokirjoista totuuden suolan käytöstä, ja se pätee tänäkin päivänä.

– Suola lisätään ruokaan alkuvaiheessa. Esimerkiksi kasviskeittoa valmistettaessa suolan lisääminen kasvisten kiehuessa tuo esiin raaka-aineiden ihanan tuoksun.

Pihvien paistamisessa pätee hänen mukaansa sama sääntö.

– Jos liha on paistettaessa huoneenlämpöistä ja pannu riittävän kuuma, niin suolan ja pippurin voi lisätä ennen kypsymistä. Suurin virhe on ladata pannulle liikaa tavaraa kerralla. Se jäähdyttää pannun ja saa esimerkiksi lihan kiehumaan omassa nesteessään, jolloin lihasta tulee kuivaa.

Kasvisravintolan emännyyden ohella Maijan kesä kuluu Tampereen Hopealintu-sisävesilaivojen henkilökunnan koulutuksessa ja ruokalistojen suunnittelussa. Maija on myös kysytty kokkikurssien vetäjä.

Studio55/Marja Nyman

Lue lisää Maijasta Maikkarin Makuja-sivuita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja