Mahan täydeltä marjoja

Syksy lähenee ja puutarhan makeat antimet odottavat ottajaansa. Poimi talteen pienet vitamiinipommit ja säilö ne pakkaseen kylmän talven varalle.

Puutarhamarjoihin kuuluvat musta- ja punaherukka, niiden muunnokset viher- ja valkoherukka, karviainen, mansikka, vadelma, marjatuomipihlajan hapan marja sekä tuntemattomampi marja-aronia.

Mustaherukka on puutarhamarjojen C-vitamiinikunkku

Musta- ja punaherukkaa on nyt saatavilla kaupoista pienissä erissä. Jos kotipihalle on mahdollista istuttaa omat marjapensaat, ovat monivuotiset viinimarjapensaat hyvä vaihtoehto, sillä ne tuottavat yleensä hyvän sadon vaatimatta kummempia hoitotoimenpiteitä menestyäkseen – vain kastelua poutakauden alusta marjojen kypsymiseen saakka.

Mustaherukkaa voi huoletta pakastaa, sillä vitamiinit säilyvät pakastuksenkin jälkeen, kunhan marjat pakastetaan kokonaisina ja päälle ripotellaan hyppysellinen sokeria. Mehunvalmistuksessa kannattaa välttää keittämistä - nopea kuumennus riittää. Mustaviinimarjaa hyödynnetään niin ikään ruokamarjana, hilloina, viininä, liköörinä ja teeaineksena. Mustaherukan popsiminen kannattaa, sillä se päihittää C-vitamiinipitoisuudessa jopa appelsiinin!

Keväällä kasvunsa aloittava marja olisi hyvä istuttaa jo syksyllä etenkin Etelä-Suomessa. Maa kannattaa lannoittaa orgaanisesti ennen istutusta. Otollista kasvumaaperää on multava kosteutensa säilyttävä maa aurinkoisella paikalla. Herukka kukkii varhain, joten se on herkkä yöpakkasille.

Katso mustaherukkareseptittästä.

Mustaherukkasorbetti

Herkullisen sorbetin sekoitat joko monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

* 4 dl pakastemustaherukoita
* 1 dl jääkylmää vettä , tai vähän enemmän
* 1 dl sokeria
* 2 kpl kananmunan valkuainen 66% kananmunan massasta

Kaada jäiset marjat, kylmä vesi ja sokeri monitoimikoneen kulhoon tai tehoskoittajaan. Anna koneen käydä kunnes seos on tasaista. Lisää valkuaiset yksitellen ja anna koneen käydä 3-4 minuuttia, kunnes sorbetti vaalenee ja muuttuu kuohkeaksi ja määrältään yli kaksinkertaiseksi.

Jaa annosmaljoihin ja tarjoa heti. Voit nostaa jälkiruoan myös hetkeksi pakastimeen. Sekoita välillä, ettei mehu laskeudu pohjalle.

VINKKI: Jos sinulla on käytössäsi vain sauvasekoitin, menettele seuraavasti. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai käsin. Soseuta jäiset marjat ja 1-2 rkl kylmää vettä sauvasekoittimella kuohkeaksi. Vatkaa seos valkuaisvaahdon joukkoon ja tarjoa heti.

Resepti: Keventäjät

Kirpeitä karviaisia, makeita mansikoita

Karviaiseen pätevät samat helpot hoito-ohjeet kuin herukkaan. Karviaiset voivat olla kellertäviä, punaruskeita tai punaisia, karvaisia tai paljaita. Vihreän kellertävinä ne ovat vielä kirpeän raakoja, mutta muuttuvat makeiksi kypsyessään ja saadessaan punaista väriä.

C-vitamiinirikas marja-aroniakin käy mainiosti mehun keittoon, eikä sitä tarvitse välttämättä sokeroida. Punaviinimarja sopii marja-aronian maun kanssa yhteen.

Marjatuomipihjalajan marja on lähinnä mustikkaan verrattava, miedonmakuinen, hienoarominen marja, joka soveltuu sellaisenaan syötäväksi, leivontaan, säilöntään ja viininvalmistukseen. Parhaimmillaan se on kuitenkin hillona, jolloin siitä voi erottaa myös mantelin maun.

Villinäkin kukkiva vadelma on monivuotinen pensas, joka leviää rönsyjensä avulla. Eteläisemmässä Suomessa sen istuttaminen saattaa onnistua syksylläkin. Vadelma viihtyy parhaiten suojassa tuulelta maaperässä, jossa eivät kuki monivuotiset rikkaruohot kuten juolavehnä. Vadelmat ovat vastikään ilmestyneet myynpipöydille mankoiden seuraksi.

Katso vadelmareseptittästäja mansikkaresptittästä.

Lähde: http://marjatila.jussila.org/marjat.htm

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat