Mainos

Macron varoittaa: Nato kärsii aivokuolemasta, Yhdysvaltoihin ei voi luottaa ja Turkki sooloilee

Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvostelee kovin sanoin sotilasliitto Naton nykytilaa. Macron sanoo sanomalehti Economistin haastattelussa, että Nato kärsii "aivokuolemasta".

– Yhdysvaltojen ja Nato-kumppaneiden välillä ei ole yhtikäs mitään koordinaatiota strategisissa päätöksissä, ei mitään, Macron sanoo.

Macron varoittaa, etteivät muut Nato-maat enää voi luottaa siihen, että Yhdysvallat puolustaa niitä. Presidentin mukaan Nato-maiden pitäisikin arvioida uudelleen sotilasliiton merkitystä Yhdysvaltojen nykyisen, vähentyneen sitoutumisen valossa.

– Mielestäni Euroopalla on kapasiteettia puolustaa itseään. Pystyisimme siihen, jos Euroopan puolustuksen kehittämistä kiihdytetään, Macron sanoo.

Eurooppa "jyrkänteen reunalla"

Presidentin mukaan Eurooppa seisoo "jyrkänteen reunalla".

– Euroopan pitää ryhtyä ajattelemaan itseään geopoliittisena voimatekijänä, muuten emme enää ole oman kohtalomme herroja, Macron varoittaa.

Pari viikkoa sitten antamassaan haastattelussa presidentti nostaa esiin myös Yhdysvaltojen päätöksen vetää joukkonsa Pohjois-Syyriasta, minkä jälkeen Turkki aloitti hyökkäyksen alueelle.

– Nato ei järjestelmänä säätele jäseniään. Joten jos jäsenmaa kokee, että sillä on oikeus käydä toimeen yksinään – Yhdysvaltojen myöntämänä – se tekee niin, Macron sanoo.

Macronin mukaan Pohjois-Syyrian operaatioihin ei liittynyt mitään yhteistä suunnittelua tai koordinaatiota Naton sisällä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja