Maastohiihtotähteys vaatii kahta asiaa, mutta Iivo Niskanen muodostaa harvinaisen poikkeuksen: "Hän on niin äärimmäisen hyvä siinä"

14:48
Viikon vieraana Ville Nousiainen: Ex-hiihtäjä avautuu vaimonsa Mona-Liisan kuolemasta ensi kertaa kameralle.

Internetvalmennukseen perustuvan yrityksen yhdessä Kalle Lassilan kanssa perustanut Ville Nousiainen arvioi Suomen huippuhiihdon tilaa vieraillessaan Antero Mertarannan haastattelussa torstaina Tulosruudussa.

Entisen huippuhiihtäjän mukaan Suomella on miehissä kolmanneksi paras neljän hengen viestijoukkue.

– Kyllä mä näen sen suurempana mitalitoivona kuin naisten joukkueen vaikkapa seuraavissa MM-hiihdoissa. Iivo Niskanen, maailman paras perinteisen hiihtäjä, sitten meillä on Hyvärisen Perttu tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa. Sitten meillä on vielä kaksi todella nopeaa kaveria, jotka ovat onnistuessaan kestäviä, Joni Mäki ja Rise (Ristomatti Hakola). Tämä on sellainen porukka, joka pystyy ottamaan mitalin, Nousiainen näkee.

– Minun mielestä Norjan ja Venäjän jälkeen seuraavaksi paras joukkue.

Naisten puolella tilanne on kimurantimpi. Kahden kärkihiihtäjän taakse jää isompi lovi.

Krista Pärmäkoski on tosi hyvä, ja Kertullakin (Niskanen) on mahkuja. Sinne vaaditaan tasaisempia onnistujia viestiin. Naisilla on enemmän tasaisesti suoriutuvia maita kuin miehissä. On Norjaa, Venäjää, Ruotsia, Yhdysvaltoja, onnistuessaan jopa Saksa on siellä. Se on paljon tiiviimpää se porukka siellä.

Nousiainen kertoo, missä suomalaiset maastohiihtäjät ovat muiden maiden huippuja perässä.

– Osalla on se nopeus, osalla on se kestävyys.

Jos haluaa olla huipulla hiihdossa, molempien pitää olla kunnossa.

– Ehkä minunkin uran alussa pärjäsi vielä sillä, että on joko kestävä tai nopea. Nykyään ei ole mitään mahdollisuuksia pärjätä maailmancupissa tai arvokisoissa ilman molempia. Ei voi päästä mitalivauhtiin, jos ei ole riittävän nopea, Nousiainen linjaa.

Ainoa poikkeus edellä linjattuun sääntöön on kestävyysominaisuuksiltaan ylivertainen ja perinteisen hiihtotavan tekniikaltaan sulava Iivo Niskanen.

– Paitsi sitten tietenkin Iivo on ehkä enemmän mennyt siihen kestävyyspuolelle, mutta hän on niin äärimmäisen hyvä siinä. Hän sillä sitten pystyy kepittämään monia muita.

Katso Viikon vieraan Ville Nousiaisen haastattelu kokonaisuudessaan oheiselta videolta. Hän kertoo myös avoimesti vaimonsa Mona-Liisa Nousiaisen menehtymisestä syöpäsairauteen. Alla olevalla videolla Perttu Hyvärinen avaa syitä kovalle tasonnostolleen. 

6:03
Perttu Hyvärisen ura jyrkässä noususuhdanteessa – "Pitkä kova työ on konkretisoitunut."

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja