Tutkintapyyntö KRP:lle: Puolustusministeriö havaitsi epäselvyyksiä maanpuolustuskoulutusta järjestävän MPK:n toiminnassa – yhdistys: "Tämä on meille ihan uusi asia"

MTV Uutisten tietojen mukaan puolustusministeriö on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, joka kohdistuu Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) toimintaan. 

Tutkintapyyntö on tehty kesäkuun lopulla keskusrikospoliisille, joka vahvistaa asian. Poliisi ei kuitenkaan kommentoi tutkintapyynnön sisältöä tarkemmin.

– Asian selvittäminen on aivan alkuvaiheessa, KRP:n rikostarkastaja Erkki Rossi sanoo.

MPK:n koulutuspäällikön Juha Niemen mukaan yhdistys kuuli tutkintapyynnöstä ensimmäisen kerran MTV Uutisilta. Niemen mukaan myöskään juuri lomalle jäänyt toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen ei ole ollut tietoinen asiasta.

– Tämä on meille ihan uusi asia, Niemi kommentoi maanantaina.

Hänen mukaansa MPK:n johto alkaa selvittää, mistä on kyse ja aikoo ottaa yhteyttä tutkintapyynnön tehneeseen puolustusministeriöön. MPK:n viestintäpäällikön mukaan johto ei kommentoi asiaa enempää, koska he eivät tiedä tutkintapyynnön sisältöä.

Puolustusministeri ei kommentoi

Puolustusministeriö käynnisti viime syksynä laillisuusvalvontatarkastuksen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen. Se kohdistettiin Puolustusvoimien ja MPK:n toimintaan.

– Tutkintapyyntö keskusrikospoliisille on tehty siihen liittyen. Tämän enempää tietoja ei tästä asiasta voida antaa. Tiedottamisvastuu on siirtynyt poliisille, lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström puolustusministeriöstä kertoo.

Tutkintapyyntöjen tekeminen on virkamiesten vastuulla, eikä se siten ole kulkenut puolustusministerin kautta.

– Mutta totta kai ministeriä informoidaan siitä, mitä hallinnonalalla tapahtuu, Nordström sanoo.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi MTV Uutisille viime viikolla SuomiAreenassa, ettei ole tietoinen tutkintapyynnöstä. Hän kuitenkin korosti, että epäselvyydet pitää tutkia, jos sellaisia ilmenee.

Tällä viikolla Kaikkonen kieltäytyi avustajansa välityksellä kommentoimasta asiaa lomaansa vedoten.

Taustalla demariedustajien kysymys ministeri Niinistölle

Kun puolustusministeriö käynnisti laillisuusvalvontatarkastuksen, se ilmoitti, että "tarkastus suoritetaan tavanomaisessa toiminnassa tehtyjen havaintojen ja kirjallisen kysymykseen annetun vastauksen mukaisesti".

Tuon kirjallisen kysymyksen silloiselle puolustusministerille Jussi Niinistölle (sin.) esittivät viime vuoden maaliskuussa demarikansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero. Kysymys käsitteli "MPK:n alaikäisille antamaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta", joka edustajien mukaan on Suomen lain vastaista. He nostivat esiin, että Suomi on ratifioinut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjan koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin.

– Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana. On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja kommentoi tuolloin.

Kansanedustajien mukaan MPK:n nuorille tarjoamien kurssien sotilaallisesta luonteesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään kertausharjoitusvuorokausia.

Niinistö ja MPK puolustivat toimintaa

Vastauksessaan Jussi Niinistö puolusti MPK:n toimintaa ja esitti edustajille kutsun tulla seuraamaan yhdistyksen koulutustoimintaa. 

– MPK:n nuorille suuntaama toiminta ei ole sotilaallista koulutusta eikä asevoimiin värväämistä. Olen vakuuttunut siitä, että MPK ottaa nuorille suunnatussa toiminnassaan ensisijaisesti huomioon nuorten edut, Niinistö totesi.

Kun asiasta käytiin keskustelua julkisuudessa, MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäkikommentoi, että yhdistyksen toiminta perustuu lakiin vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta eikä se anna aseellista sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille.

– Se on totta, että alaikäiset voivat osallistua esimerkiksi turvalliseen aseenkäyttöön liittyvään koulutukseen. Kyse ei tällöin luonnollisestikaan ole aseellisesta sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta, Peltomäki kommentoi.

Tuomiojan ja Paateron perusteluun kertausharjoitusvuorokausista Peltomäki vastasi, että asevelvolliset voivat saada niitä myös tavallisesta varautumiskoulutuksesta, esimerkiksi maatilojen varautumiskoulutuksesta.

– Ei kaikki kertausharjoitusvuorokausiin oikeuttava koulutus ole aina aseellista, Peltomäki sanoi.

Niinistön vastauksessa kuitenkin todettiin myös, että puolustusministeriö selvittää, onko MPK:n järjestämille sotilaallisia valmiuksia palveleville kursseille osallistunut alle 18-vuotiaita. Muihin selvityksiin tai tarkastuksiin vastauksessa ei viitattu.

MPK järjesti viime vuonna yli 2 000 koulutusta

Maanpuolustuskoulutusyhdistys on julkisoikeudellinen yhteisö, jolle on asetettu julkisia hallintotehtäviä. Se toimii vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä.

MPK järjestää kaikille kansalaisille avointa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta sekä reserviläisille sotilaskoulutusta yhteistyössä puolustusvoimien kanssa. Alaikäiset voivat osallistua osaan MPK:n koulutuksista huoltajansa luvalla.

Yhdistys sai viime vuonna lähes 2 miljoonaa euroa valtionavustuksia. Vuosikatsauksensa mukaan MPK järjesti viime vuonna yli 2 000 koulutustapahtumaa, joihin on osallistunut hieman yli 50 000 henkilöä.

Lue myös:

    Uusimmat