Mainos

Maanjäristys ja tsunami murjoivat Japania - tuhot valtavat

Japaniin iskenyt maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat aiheuttaneet mittavia tuhoja. Rakennuksia ja tehtaita on tuhoutunut sekä lentokenttiä ja satamia suljettu. Lehtitietojen mukaan Sendaissa sijaitsevassa petrokemian tehtaassa on tapahtunut valtava räjähdys.

Alueen ydinvoimaloissa on ollut runsaasti vaikeuksia, ja monia niistä on jouduttu sulkemaan. Fukushiman voimala on asetettu hälytystilaan jäähdytysjärjestelmän ongelmien vuoksi. Japanin pääministerin mukaan voimaloissa ei ole havaittu radioaktiivisia vuotoja.

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin uhriluku on noussut jo moniin satoihin.

Hieman ennen aamukahdeksaa Suomen aikaa sattuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin peräti 8,9 magnitudia. Järistys on Japanin historian voimakkain. Varsinaista pääjäristystä seurasi useita voimakkaita jälkijäristyksiä.

Järistyksen nostattama tsunami oli korkeimmillaan ilmeisesti Sendain kohdalla, missä aallonkorkeudeksi mitattiin kymmenen metriä. Aalto pyyhki muun muassa kaupungin lentokentän yli.

Järistys ravisteli voimakkaasti rakennuksia myös pääkaupungissa Tokiossa, missä ihmiset pakenivat kauhuissaan kaduille.

Japanin television kuvissa näkyy, kuinka vesimassat vyöryvät maalle vieden mukaan autoja ja taloja. Laajoja alueita on peittynyt veden ja mudan alle.

Maanjäristykset ovat Japanissa melko yleisiä, ja maan rakennuskanta on suunniteltu kestämään ne hyvin.

Tsunamivaroitus on annettu käytännössä koko Tyynenmeren alueelle, mutta muualla aallon ei toistaiseksi tiedetä aiheuttaneen merkittävää vahinkoa.

(MTV3 - STT- AFP - Reuters)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.