Mainos

Maalattavat kananmunat kannattaa keittää

Pian kodeissa, päiväkodeissa ja ehkä lastenkodeissakin koittaa aika, jolloin ryhdytään valmistamaan perinteisiä pääsiäiskoristeita kuten maalattuja kananmunankuoria. Raa'an kananmunan tyhjäksi puhaltamisen terveellisyydestä näin salmonellalöydösten aikana ollaan kahta mieltä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta sanotaan, että niiltä tiloilta, joilta on löydetty salmonellaa, ei munia markkinoille tule. Ylitarkastaja Sirpa Kiviruusun mielestä kaupasta ostettuja munia voi käyttää ihan normaalilla tavalla.

Perinteinen kananmunien maalaus edellyttää, että raa'an munan molempiin päihin tehdään reikä vaikkapa parsinneulalla ja sisus puhalletaan toisesta päästä ulos. Temppu edellyttää, että huulet painetaan tiukasti munaan kuoreen kiinni, jolloin kuoressa olleet bakteerit voivat siirtyä suuhun.

Elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Kuluttajaliitosta suhtautuisikin varovaisesti munien puhaltamiseen.

-Jos haluaa olla täysin varma, ettei saa sitä tartuntaa, niin kyllä se pääsiäisperinne pitäisi jättää tekemättä. Munien maalauksia voi tehdä niinkin, että keittää munat hyvin, Marniemi sanoo.

Keitetyt maalatut munat säilyvät kuten keitetyt munat säilyvät. Sen sijaan tyhjäksi puhallettu ja lämpimällä vedeltä sisältä huuhdeltu munankuori on maalattuna monivuotinen koriste.

Uusia salmonellalöydöksiä ei ole tullut esiin

Eviran mukaan maanantaina ei tullut esiin uusia salmonellalöydöksiä. Salmonella Tennessee -bakteeria on tähän mennessä havaittu 29 tilalla. Niistä 23 on munintakanaloita ja 6 sikaloita.

Salmonellaepidemiaan liittyen tutkitaan yhteensä noin 800 munintakanalan ja sikalan näytteet. Tilat ovat niitä, joille Rehuraisio on toimittanut rehua.

Munintakanaloiden ulostenäytteistä on tutkittu noin 60 prosenttia. Sikaloista on tutkittu runsaat 50 prosenttia. Tutkimukset vievät vielä viikkoja.

Kuluttajaliitto kehottaa kypsentämään broilerin ja sianlihan kauttaaltaan kypsäksi ja keittämään kananmunat koviksi. Ruuanvalmistusvälineet ja -astiat pitää pestä mahdollisimman kuumassa vedessä.

(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.