Maakuntaverosta tuli hallituksen kuuma peruna – keskusta haraa ainoana vastaan: "Valtion rahoitus on tasapuolisempi"

"Hallituksen sopimaan sote-uudistukseen ei sisälly maakuntaveroa" 1:39
- Hallituksen sopimaan sote-uudistukseen ei sisälly maakuntaveroa, toteaa keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta.

Sote-uudistukseen liittyvästä maakuntaverosta on tullut kuuma peruna eduskunnassa. Keskustan mielestä alueet ovat keskenään niin erilaisia, että valtion pitäisi joka tapauksessa tasoittaa eroja. Muiden hallituspuolueiden mukaan sote-alueiden itsehallinto vaati verotusoikeuden.

Keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta pitää veroa huonona siksi, että se aiheuttaisi eri puolilla maata asuvien kuntalaisten välille epätasa-arvoisen tilanteen. Kiviranta johtaa eduskunnassa parlamentaarista maakuntaverokomiteaa.

– Tässä maassa on niin erilaisia oloja, että maakuntavero vaatisi erittäin vahvan valtion tasausjärjestelmän. Palvelujen tarve kasvaa laajoilla alueilla, mutta ikärakenteen takia veronmaksukyky laskee. Tasausjärjestelmästä huolimatta veroerot kasvaisivat vuoteen 2030 mennessä jopa 3 prosenttiyksikköä, Kiviranta toteaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa. 

– Ja kun kuntien väliset veroerot ovat jopa 6 prosenttiyksikköä, joutuisimme tällöin noin 11 prosenttiin, joka olisi perustuslain ja yhdenvertaisuuden vastainen tilanne.  

Vasemmistoliitto ajaa kansanedustaja Pia Lohikosken (vas) mukaan sellaista sote-uudistusta, joka takaa kaikille tulotasosta ja asuinpaikasta riippumatta hyvät sote-palvelut. 

– Suomen sisällä on hyvin erilaisia maakuntia, ja maakuntaveroissa tarvittaisiin toki tasausta. Mutta jos lähtökohta on se, että alueiden pitäisi toteuttaa itsehallintoa, se ei asiantuntijoiden mukaan toteudu ilman maakuntaveroa. Hallituksessa on sovittu, että maakuntavero tulee osana ratkaisua.

Lohikoski tähdentää sitä, että esimerkiksi eteläsuomalaisten ei pidä joutua muun maan maksumieheksi sote-palveluissa.

– Me haluamme taata, että ei tule sellaista systeemiä, että Etelä-Suomesta maksetaan valtion osuuksien kautta muiden alueiden palveluita ja joudutaan siksi leikkaamaan omista sosiaali- ja terveyspalveluista.

"Maakuntien itsehallinto on teoreettinen ajatus"

Kiviranta pitää maakuntien itsehallintoa teoreettisena asiana. Hänen mukaansa maakuntaveron osuus on lisäksi joka tapauksessa pieni verrattuna valtion isoon osuuteen.

–Valtion rahoitus on tasapuolinen ja kohdistuu paljon oikeudenmukaisemmin kansalaisiin, ja valtion rajoitus oin ainakin tässä vaiheessa erittäin toimiva. 

–Me emme (vasemmistoliitossa) halua, että valtiovarainministeriö päättää siitä, minkä verran minnekin päin Suomea tasataan. Se ei kannusta alueita myöskään minkäänlaiseen tehostamiseen, Lohikoski toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat