Mainos

Maakohtainen lista julki – näin EU jakaa Välimeren turvapaikanhakijat

EU:n sisäministerit sopivat eilen jakavansa 55 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista jäsenmaiden kesken pääosin Kreikasta ja Italiasta. 

EU-maista eniten turvapaikanhakijoita aikoo MTV:n saaman listan mukaan ottaa vastaan Saksa, joka sijoittaa 10 500 saapunutta kahden seuraavan vuoden aikana. Toiseksi eniten sijoittaa Ranska, 6 752 turvapaikanhakijaa, sitten Hollanti ja Romania. Unkari ja Itävalta eivät ota yhtäkään.

EU-maaTurvapaikanhakijoiden määrä
Belgia1 346
Bulgaria450
Espanja 1 300
Hollanti2 047
Irlanti*600
Itävalta0
Kroatia400
Kypros173
Latvia200
Liettua255
Luxembourg320
Malta60
Portugali1 309
Puola 1 100
Ranska 6 752
Romania1 705
Ruotsi1 369
Saksa 10 500
Slovakkia100
Slovenia230
Suomi792
Tshekki1 100
Unkari0
Viro130

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtaja Laura Yli-Vakkurin mukaan eilen sovittujen turvapaikanhakijoiden saapumisen aikataulu on vielä auki.

– Eilen saatiin aikaiseksi poliittinen päätös Välimeren ylittäneiden turvapaikanhakijoiden tasaisemmasta jaosta EU-maiden kesken.. Sen toteuttamiseen menee vielä oma aikansa. Vähintäänkin joitakin kuukausia menee ennen kuin asia lähtee pyörimään, hän kertoo.

Irlannilla poikkeuslupa

Listan mukaan myös Irlanti ottaa vastaan 600 turvapaikanhakijaa. Tämä jyvitetty määrä voidaan muodollisesti hyväksyä kuitenkin vasta syksyllä, valottaa Yli-Vakkuri.

– Irlannilla on EU:n perussopimuksiin poikkeus, jonka mukaan sen ei tarvitse osallistua EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan. Se voi kuitenkin halutessaan osallistua siihen.

– Irlannin ministeri ilmoitti eilen, että Irlanti tulee osallistumaan tähän mekanismiin. Se voi kuitenkin muodollisesti tehdä tämän vasta, kun syksyllä hyväksyttävä lainsäädäntöinstrumentti eli neuvoston päätös väliaikaisesta turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja koskevasta mekanismista tehdään, Yli-Vakkuri kertoo.

Tulevatko turvapaikanhakijat kerralla?

Myöskään siitä ei ole tietoa tulevatko eilen päätetyt vajaat 800 turvapaikanhakijaa Suomeen tipottain vai suuremmissa ryhmissä seuraavien kahden vuoden aikana.

– Joissakin maissa puhutaan tuhansista turvapaikanhakijoista, joten vaikea kuvitella, että nämä hakijat tulisivat ainakaan kerralla.

Taustalla on, että Eurooppa-neuvosto sopi kesäkuussa 40 000 Kreikkaan ja Italiaan saapuneen turvapaikanhakijan sijoittamisesta muihin EU-jäsenmaihin. Lisäksi EU-maat sopivat vielä 20 000 EU:n ulkopuolella olevan kiintiöpakolaisten siirtämisestä jäsenmaiden kesken. Maanantaina päästiin sopuun noin 32 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta. Loppujen 8000:n tilanne jäi vielä auki.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja