Neljä Itä-Euroopan maata kieltäytyy pakolaiskiintiöistä

Neljä Itä-Euroopan maata ilmoittaa kieltäytyvänsä EU-komission asettavista pakollisista kiintiöistä turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi. Maat ilmoittivat asiasta yhteisessä tiedotustilaisuudessaan. Mukana ovat Tshekki, Unkari, Puola ja Slovakia.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti keskiviikkona, että unioni aikoo sijoittaa 160 000 turvapaikanhakijaa Kreikasta, Unkarista ja Italiasta muihin EU-maihin pakottavalla lainsäädännöllä. Muiden EU-maiden paitsi Britannian, Irlannin ja Tanskan on pakko osallistua. Valtiot voivat hakea operaatioon yhden vuoden lykkäystä "perusteltujen objektiivisten syiden perusteella", mutta silloin päätöksen rahallinen hinta on 0,002 prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomen kohdalla tämä tarkoittaisi noin 4,1 miljoonaa euroa.

–  Olemme vakuuttuneita siitä, että valtioina meidän tulee pitää kontrolli siitä määrästä, jonka pystymme vastaanottamaan ja huoltamaan, sanoi Tshekin ulkoministeri Lubomir Zaoralek Tshekin, Unkarin, Puolan ja Slovakian yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Myös Tanska kieltäytyy


Myös Tanska, Irlanti ja Britannia ovat jo aiemmin kieltäytyneet osallistumasta uudelleensijoitukseen. 

- Emme aio ottaa ainuttakaan 160 000 turvapaikanhakijasta jotka aiotaan jakaa maanantaina, sanoi Tanskan integraatioministeri Inger Stojberg tänään. 

– Tähän on kaksi syytä: Meillä on oikeus tähän, ja toisaalta olemme jo hoitaneet oman osuutemme.

Tanskaan on tullut viikossa noin 3000 turvapaikanhakijaa, mutta suurin osa heistä sanoo olevansa matkalla Ruotsiin. Yli 14 000 ihmistä haki turvapaikkaa viime vuonna Tanskasta, ja tänä vuonna maa odottaa noin 20 000 hakijaa. Ruotsi puolestaan otti yli 80 000 pakolaista viime vuonna ja arvioi luvun olevan suurin piirtein sama tänäkin vuonna. Britannia on luvannut ottaa 20 000 Syyrian pakolaista tulevien viiden vuoden aikana.

EU-ministerit aikovat kokoontua maanantaina keskustellakseen Junckerin ehdotuksesta. 

Lue myös:

    Uusimmat