EU-maat hyväksyivät 120000 turvapaikanhakijan siirron – Suomi äänesti tyhjää

EU:n jäsenmaat ovat selvällä enemmistöllä hyväksyneet 120 000 turvapaikanhakijan siirron EU:n ulkorajamaista muualle Eurooppaan.   

Neljä jäsenmaata eli Tshekki, Slovakia, Romania ja Unkari vastustivat. Suomi oli ainoa, joka äänesti tyhjää, kertoi Tshekin sisäministeri Twitterissä.

Suomi on aiemmin ilmoittanut, että on valmis ottamaan vastaan EU-komission esittämät 2400 turvapaikanhakijaa.  

– Myös Suomi joutui tänä iltana silmätikuksi, sillä se äänesti tyhjää. Jopa nihkeänä ollut Puola äänesti lopulta paketin puolesta. Ennen kokoussaliin menoa sisäministeri (Petteri) Orpo sanoi, ettei asia ole Suomelle vaikea, kun Suomi on hyväksynyt komission esittämän, 2 400 pakolaisen kiintiön, kokousta seurannut MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Helena Petäistö kertoi. 

– Äänestäminen EU:n ministerikokouksissa on äärimmäisen harvinaista, mutta nyt ratkaisua tarvittiin nopeasti, Petäistö totesi.

Näin turvapaikanhakijat on tarkoitus jakaa: 

– 120 000 turvapaikanhakijaa siirretään Kreikasta ja Italiasta muihin EU-maihin kahden vuoden aikana. Aluksi 50 400 siirretään Kreikasta ja 15 600 Italiasta. Lopuista päätetään myöhemmin.

– Jos tilanne kärjistyy pahasti muissa jäsenmaissa, painetta voidaan tarpeen mukaan purkaa Kreikan ja Italian ohella myös muualta.  

– Siirrettävä määrä jaetaan maakohtaisesti komission esittämien kiintiöiden pohjalta. Suomen osuus on noin 2 400 turvapaikanhakijaa.

– Järjestely on laillisesti sitova kaikille jäsenmaille, vaikka neljä Itä-Euroopan maata äänesti sitä vastaan ja Suomi jätti äänestämättä. 

– EU-komissio voi harkita sanktioita tai muita rangaistuksia, elleivät jäsenmaat suostu ottamaan vastaan vaadittua määrää. 

– Jäsenmaat saavat EU:lta 6 000 euroa jokaista vastaanotettavaa turvapaikanhakijaa kohti.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja