Maakaapelointi voi nostaa sähkölaskua jopa sadoilla euroilla

Maakaapelointi tulee, näin on eduskunta päättänyt. Ja kansa maksaa. Silti oppositiossakin asia saa kannatusta.

- Tavoitteena on, että 15 vuoden päästä vähintään yli 40 prosenttia siirtoyhteyksistä on maakaapeloituja. Mutta ilmaista puuhaa tämä ei ole. Lain käsittelyn yhteydessä arvioitiin, että kustannukset tulisivat olemaan 15 vuoden kuluessa yhteensä 3,5 - 5,5 miljardia euroa, sanoo asiaa käsitelleen valiokunnan puheenjohtaja Mauri Pekkarinen (kesk.).

Verkkoyhtiöt suunnittelevat jättimäisiä investointeja sähkönjakeluverkkoihin lähivuosina. Kotitalousasiakkaan maksamassa sähkölaskussa on sähköenergian osuus on nykyisin vajaa puolet ja verkkopalvelujen osuus noin neljännes. Näin ei Pekkarisen mukaan jatkossa ole.

 - Pahimmillaan siirtokustannuksen osuus voi jopa kaksinkertaistua ja muutaman vuoden päästä uhkaa tilanne, jossa osalla kotitalouksilla siirron osuus on ylivoimaisesti suurempi kuin itse sähkön hinta. Tämä ei ole ihan oikein, Pekkarinen jatkaa.

Itä- ja Pohjois-Suomessa kallistuu eniten 

Kaksinkertaistumisen uhka koskee muutamaa sähkönsiirtoyhtiötä. Pekkarisen mukaan sähkölasku kallistuu eniten Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla.

Muutos on tuntuva tavallisen omakotitaloperheen taloudessa.

- Vuodessa sähkönsiirtokustannukset voivat kallistua useita satoja euroja, sanoo Pekkarinen.

 Pekkarisen mukaan Suomessa on noin 80 sähköä siirtävää yhtiötä. Valtaosalla nousu on maltillista, tosin yllättävän monen kohdalla nousu on miltei puolet nykyisestä.

 - 24 yhtiössä arvioidaan, että siirtokustannus nousee 40 - 50 prosenttia.

"Tasausta tarvitaan"

 Pekkarinen pitää muutosta epätasa-arvoistavana. Hän ehdottaakin tasausjärjestelmää äärikustannusten lieventämiseksi.

 - Sähköveroa peritään noin miljardi euroa vuodessa. Jatkossa osa siitä voitaisiin käyttää huippukorkeiden lisäkustannusten kompensoimiseen.

Pekkarinen muistuttaa, että uudistuksen tarkoitus on hyvä - sähkön toimitusvarmuus kasvaa.  

- Mikäli seuraavan 15 vuoden aikana vahinkojen määrä jatkaa samaa tahtia kuin viime vuosina on ollut, vahingot olisivat huomattavasti suuremmat kuin nämä maakaapeloinnin lisäkustannukset.

 Maakaapelointia linjannut sähkömarkkinalaki tuli voimaan syyskuun alussa. 

Lue myös:

    Uusimmat