Mainos

Kirjepommi haavoitti naista IMF:n Pariisin-toimistossa – kreikkalainen ääriryhmä ilmoittautui tekijäksi

Suomalainen poliisiasiantuntija pitää mahdollisena, että Saksan valtiovarainministeriöön ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Pariisin-toimistoon lähetetyt räjähteet liittyvät toisiinsa. Mitään selviä viitteitä yhteydestä ei kuitenkaan ole. 

– Tapaukset saattavat liittyä Kreikan laina-asioihin ja velkojamaihin, mutta ne saattavat liittyä muihinkin asioihin, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.  

IMF:n Pariisin-toimistossa yksi ihminen haavoittui torstaina, kun kirjepommi räjähti. Sen sijaan Saksan valtiovarainministeriöön keskiviikkona saapunut räjähdepaketti ei ehtinyt räjähtää. 

Ääriryhmä ilmoittautui tekijäksi 

Kreikkalainen äärivasemmistolainen ryhmä ilmoittautui torstaina Saksan räjähdepaketin lähettäjäksi. Kreikkalaisen poliisilähteen mukaan ilmoitus on todennäköisesti aito. 

Sama kreikkalaisryhmittymä on aiemmin lähettänyt kirjepommeja suurlähetystöihin Kreikassa sekä muutamille eurooppalaisjohtajille. 

– Se on sinänsä poliisille tuttu organisaatio, toteaa Savolainen. Yhdysvalloissa järjestö on terroristiorganisaatioiden listalla. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakaan torstaina ei ollut tiedossa, että kahdella räjähdelähetyksellä olisi yhteyttä. 

Savolaisen mukaan on epätodennäköistä, että Suomeen lähetettäisiin räjähdekirjettä tai -pakettia. 

– Jos tapaukset liittyvät Kreikan velkoihin ja niiden maksamiseen, silloin se on mahdollista, mutta ei todennäköistä. Tällä hetkellä ei ole mitään, mikä viittaisi Suomeen, sanoo Savolainen. 

Assistentti sai palovammoja 

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde tuomitsi kirjepommin raukkamaisena tekona. Ranskan presidentti Francois Hollande kutsui sitä hyökkäykseksi.  

Ranskalaisen uutiskanavan BFMTV:n mukaan kirjepommi aiheutti johdon assistentin haavoittumisen. Poliisi kertoo, että räjähteitä sisältäneen kirjeen avannut nainen sai lieviä palovammoja käsiinsä ja kasvoihinsa. 

Useita henkilöitä evakuoitiin rakennuksesta varotoimenpiteenä.  

Kirjepommin alkuperästä ei ole vielä tietoa. Poliisi on aloittanut tapauksen tutkinnan. Lagarden mukaan IMF tekee läheistä yhteistyötä ranskalaisviranomaisten kanssa tapauksen selvittämiseksi.  

Uutiskanava BFMTV kertoo, että rakennus ei vaurioitunut räjähdyksessä. IMF:n Euroopan toimisto sijaitsee Pariisin 16. kaupunginosassa, lähellä tunnettua Champs Elysees'tä. 

Saksan valtiovarainministeriöön tullut räjähdepaketti oli osoitettu valtiovarainministeri Wolfgang Schäublelle. Berliinin poliisin mukaan räjähde oli tehty niin, että se olisi pakettia avattaessa aiheuttanut vakavia vammoja.

Mainos

Lisää aiheesta
    Mainos

    Suosituimmat videot

    Mainos

    Uusimmat

    Mainos
    Mainos
     

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.