Mainos

Maailman parhaat pullat

Vielä ei ole laskiainen, mutta pullaa voi silti leipoa! Katso Arjan vinkit täydellisen herkullisiin pulliin.

Säästä kermavaahdot, hillot ja mantelimassat muutaman viikon päähän ja leivo pullia vaikkaka mustikoista ja tuorejuustosta.

Pullien leivonta ei ole hankalaa, jos pitää mielessään pari nyrkkisääntöä:

1. Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.

2. Kuivahiiva vaati lämpimämmän n. 45 asteisen taikinanesteen.

3. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

4. Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.

5. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (uunia ei saa laittaa päälle!) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

Perinteiset pullat

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • n. 150 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset uunin keskitasolla n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.

Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät uunin alatasolla n. 200 C:ssa 20-25 minuuttia.

Perinteiset korvapuustit

Noin 16 kpl

½ l maitoa, voi olla laktoositonta
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
100 g voita tai margariinia

Väliin:
50-100 g voi- tai margariinisulaa
1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
1-2 rkl kanelia

Voiteluun ja päälle:
muna
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).

Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.

Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Mustikka-tuorejuustopullat

Tämä ohje on pienille vuokapullille, joiden pohjana on käytetty pakastepullataikinalevyjä. Täytteenä on mustikoiden lisäksi tuorejuustoa ja mustikkamarmeladia. Voit leipoa pullat myös käyttäen täytteeksi pelkästään mustikoita ja hieman sokeria.

  • 1 pkt pullataikinalevyjä (8 kpl)
  • Täyte:
  • 100 g tuorejuustoa
  • 150 g paistonkestävää mustikkamarmeladia
  • 4 dl mustikoita
  • Voiteluun:
  • munaa

Laita jäiset pullataikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi, peitä ne leivinliinalla ja laita ne uuniin hyvin miedolle lämmölle (50 astetta). Anna levyjen sulaa ja kohota ½ -1 tunti.

Leikkaa taikinapalat kahtia ja laita aina yksi neliö yhteen silikoni-, folio- tai metallipiirasvuokaan, niin että taikinaa tulee tasaisesti reunoille ja pohjaan. Voitele pullien reunat munalla. Laita jokaisen pohjalle 1-2 tl tuorejuustoa ja noin 2 tl mustikkamarmeladia. Laita päälle 2-3 rkl mustikoita. Pullien voi antaa kohota vielä hetken, mikäli ne eivät vaikuta kovin kohonneilta. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

Voit leipoa pullat myös käyttäen täytteeksi pelkästään mustikoita ja hieman sokeria.

Vinkki: Painele sulanut kohoamaton taikina vuokiin. Jätä kohoamaan peitettynä leivinliinalla huoneen lämpöön siksi aikaa, kun olet metsässä hakemassa mustikoita.

Suklaacookies-boston

1 pkt pullataikinaa (1 kg)
1 pkt Cookies suklaamurotaikinaa (400 g)

Vuoan voiteluun:
rasvaa ja korppujauhoja

Pinnalle:
munaa ja raesokeria

Levitä pullataikinalevyt sulamaan erilleen ja kohoamaan esim. leivinpaperin päälle pellille noin 40 asteiseen uuniin (peitettynä). Ota suklaamurotaikina sulamaan.

Voitele ja korppujauhota isohko torvellinen irtopohja-kakkuvuoka. Aseta pohjalle 2 kohonnutta pullataikinalevyä niin, että nipistelet ne kapeista päistään toisiinsa kiinni ja pohja peittyy. Levitä päälle puolikas toisesta suklaataikinalevystä (n. 100 g).

Yhdistä nipistellen loput 6 pullataikinalevyä yhdeksi isoksi levyksi, n. 50 x 40 cm. Kaaviloi sen päälle loppu sulanut suklaataikina (300 g). Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa terävällä veitsellä tämä 50 cm pitkä pötkö 5 cm:n paloiksi =10 palaa.

Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn. Kohota pullakakkua vielä puolisen tuntia 40 asteisessa uunissa (tai muussa lämpimässä paikassa). Ota kakku pois uunista kohoamasta ja nosta lämpötila 200 asteeseen.

Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alimmalla tasolla 15 minuuttia, laita folio pinnalle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

Reseptit: Arja Savela/ Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat