Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Maailman parhaat pullat

Kierrepullissa maistuu kaneli.
Kierrepullissa maistuu kaneli.
Julkaistu 08.02.2012 14:15(Päivitetty 08.02.2012 14:28)

Vielä ei ole laskiainen, mutta pullaa voi silti leipoa! Katso Arjan vinkit täydellisen herkullisiin pulliin.

Säästä kermavaahdot, hillot ja mantelimassat muutaman viikon päähän ja leivo pullia vaikkaka mustikoista ja tuorejuustosta.

Pullien leivonta ei ole hankalaa, jos pitää mielessään pari nyrkkisääntöä:

1. Käytä aina huoneenlämpöisiä aineita, kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.

2. Kuivahiiva vaati lämpimämmän n. 45 asteisen taikinanesteen.

3. Pehmeästä taikinasta valmistuvat kuohkeimmat pullat, pikkupullataikina saa olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

4. Säilytetyt jauhot kuivuvat ja niitä tarvitaan vähemmän leivontaan kuin tuoreita jauhoja.

5. Hyvä kohotuspaikka pullalle on keittiöallas, johon on laskettu kuumaa vettä. Laita taikinakulho lämpimään veteen tai mikroaaltouuniin (uunia ei saa laittaa päälle!) tai pullapelti altaan päälle ja kohotus nopeutuu.

Perinteiset pullat

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 tl suolaa
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 muna
  • n. 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 1 kg)
  • n. 150 g voita tai margariinia
  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista.

    Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset uunin keskitasolla n. 225 C:ssa 5-10 minuuttia.

    Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät uunin alatasolla n. 200 C:ssa 20-25 minuuttia.

    Perinteiset korvapuustit

    Perinteiset korvapuustit maistuvat parhaalta tuoreena.

    Noin 16 kpl

    ½ l maitoa, voi olla laktoositonta
    50 g hiivaa
    1-2 tl suolaa
    2 dl sokeria
    1 rkl kardemummaa
    1 muna
    noin 14 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 900 g)
    1 00 g voita tai margariinia

    Väliin:
    50-100 g voi- tai margariinisulaa
    1/2-1 dl sokeria tai fariinisokeria
    1-2 rkl kanelia

    Voiteluun ja päälle:
    muna
    raesokeria

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

    Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja kaaviloi kumpikin suorakaiteenmuotoon (noin. 50 x 50 cm).

    Levitä taikinalevyille sulaa ja notkeaa rasvaa ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kierrä levyt tiukalle rullalle, jätä saumat alaspäin. Leikkaa rullat 3-5 cm:n paloiksi vinoittain leikaten niin, että joka toinen leikkaus on vinoon toiseen suuntaan ja joka toinen on vinoon toiseen suuntaan.

    Paina jokainen pala keskeltä alas peukalolla niin, että pullaan muodostuvat korvat. Anna kohota kaksinkertaisiksi lämpimässä paikassa.

    Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

    Mustikka-tuorejuustopullat

    Mustikka-tuorejuustopullatMustikka-tuorejuustopullat

    Tämä ohje on pienille vuokapullille, joiden pohjana on käytetty pakastepullataikinalevyjä. Täytteenä on mustikoiden lisäksi tuorejuustoa ja mustikkamarmeladia. Voit leipoa pullat myös käyttäen täytteeksi pelkästään mustikoita ja hieman sokeria.

    • 1 pkt pullataikinalevyjä (8 kpl)
    • Täyte:
    • 100 g tuorejuustoa
    • 150 g paistonkestävää mustikkamarmeladia
    • 4 dl mustikoita
    • Voiteluun:
    • munaa

    Laita jäiset pullataikinalevyt uunipellille leivinpaperin päälle väljästi, peitä ne leivinliinalla ja laita ne uuniin hyvin miedolle lämmölle (50 astetta). Anna levyjen sulaa ja kohota ½ -1 tunti.

    Leikkaa taikinapalat kahtia ja laita aina yksi neliö yhteen silikoni-, folio- tai metallipiirasvuokaan, niin että taikinaa tulee tasaisesti reunoille ja pohjaan. Voitele pullien reunat munalla. Laita jokaisen pohjalle 1-2 tl tuorejuustoa ja noin 2 tl mustikkamarmeladia. Laita päälle 2-3 rkl mustikoita. Pullien voi antaa kohota vielä hetken, mikäli ne eivät vaikuta kovin kohonneilta. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia kauniin värisiksi.

    Voit leipoa pullat myös käyttäen täytteeksi pelkästään mustikoita ja hieman sokeria.

    Vinkki: Painele sulanut kohoamaton taikina vuokiin. Jätä kohoamaan peitettynä leivinliinalla huoneen lämpöön siksi aikaa, kun olet metsässä hakemassa mustikoita.

    Suklaacookies-boston

    Makeuta perinteinen boston suklaaraidoilla.

    1 pkt pullataikinaa (1 kg)
    1 pkt Cookies suklaamurotaikinaa (400 g)

    Vuoan voiteluun:
    rasvaa ja korppujauhoja

    Pinnalle:
    munaa ja raesokeria

    Levitä pullataikinalevyt sulamaan erilleen ja kohoamaan esim. leivinpaperin päälle pellille noin 40 asteiseen uuniin (peitettynä). Ota suklaamurotaikina sulamaan.

    Voitele ja korppujauhota isohko torvellinen irtopohja-kakkuvuoka. Aseta pohjalle 2 kohonnutta pullataikinalevyä niin, että nipistelet ne kapeista päistään toisiinsa kiinni ja pohja peittyy. Levitä päälle puolikas toisesta suklaataikinalevystä (n. 100 g).

    Yhdistä nipistellen loput 6 pullataikinalevyä yhdeksi isoksi levyksi, n. 50 x 40 cm. Kaaviloi sen päälle loppu sulanut suklaataikina (300 g). Kääri kerrostaikina rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa terävällä veitsellä tämä 50 cm pitkä pötkö 5 cm:n paloiksi =10 palaa.

    Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn. Kohota pullakakkua vielä puolisen tuntia 40 asteisessa uunissa (tai muussa lämpimässä paikassa). Ota kakku pois uunista kohoamasta ja nosta lämpötila 200 asteeseen.

    Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alimmalla tasolla 15 minuuttia, laita folio pinnalle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

    Reseptit: Arja Savela/ Myllyn Paras

    Lisää aiheesta:

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupastaMaikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksenLily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yliMiten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiäLasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpalojaYksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan
    Lifestyle

    Tuoreimmat aiheesta

    Lifestyle
    • 06:39
      Ruoka

      Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

    • Eilen21:50
      Viiden jälkeen

      Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

    • Eilen20:37
      Ihmissuhteet

      Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

    • Eilen18:52
      Terveys ja hyvinvointi

      Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä

    • Eilen17:00
      Ruokavirasto

      Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja