Mainos

Maailman kuuluisimman rynnäkkökiväärin isän patsaassa kiusallinen kuva – kuvanveistäjälle ehdotettu ruumiillista kuritusta

Viime viikolla suurin juhlallisuuksin paljastettua Mihail Kalashnikovin muistopatsasta on jouduttu muokkaamaan.

Ehkä maailman tunnetuimman käsiaseen, AK-47-rynnäkkökiväärin kehittelijän patsas paljastettiin tiistaina Moskovassa. Paikalla oli kirkon ja valtion johtoa. Venäjän kulttuuriministeri kutsui tilaisuudessa Kalashnikovia venäläiseksi brändiksi.

Patsaan korkeimmalla kohdalla seisoo aseen keksijä AK-47 kädessään. Patsaassa metallilaattaan kiinnitettynä on useita versioita Kalashnikovista. Mukana on myös piirroksia sekä niin sanottuja räjäytyskuvia huippusuositusta aseesta. Yksi kuva on kuitenkin jouduttu poistamaan, kun sen todettiin esittävän saksalaisten toisessa maailmansodassa käyttämää StG44-rynnäkkökivääriä.

Asiasta muun muassa kertovan BBC:n mukaan Venäjän historiallinen seura on luonnehtinut saksalaistyyppisen aseen kuvaa solvaavaksi.

Vaikka Sturmgewehr 44 ilmeisesti vaikutti legendaarisen AK-47:n syntyyn, patsaan jalustassa ollut kuva on leikattu irti. AK-47 näki päivänvalon nimensä mukaisesti vuonna 1947.

BBC:n mukaan saksalaisaseen keksijä ja muutamat hänen kollegansa pakotettiin työskentelemään Neuvostoliiton aseteollisuudessa sodan jälkeen.

Kuvanveistäjä Salavat Shcherbakov on myöntänyt tehneensä rakennekuvan kanssa virheen.  Hänelle on muun muassa ehdotettu koko kansan edessä tapahtuvaa ruumiillista kuritusta.

Kalashnikovin asetehdas on ollut julkisesti pahoillaan siitä, ettei se ole päässyt tarkastamaan valmista teosta.

Kalashnikov itse ei tienannut kuuluisalla keksinnöllään. Hänen kerrotaan todenneen, että rikastuakseen olisi pitänyt suunnitella pölynimureita.

Mihail Kalashnikov kuoli 2013. Hän oli 94-vuotias.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.