Maahanmuuttovirasto turvapaikanhakijoiden tulvasta: ”Tähän pitää sopeutua”

Hallituksen uudet avustuslinjaukset aiheuttavat närää kehitysyhteistyöjärjestöissä. 

Hallitus leikkaa ensi vuoden budjetissa kehitysyhteistyön määrärahoista yli 40 prosenttia. Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomen tavoitteena on auttaa pakolaisia mahdollisimman lähellä heidän kotiseutuaan. 

Suomen pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan tämä on ristiriistaista. Leikkaukset kohdistuvat raskaasti lähtöalueilla tehtävään koulutustyöhön.

– Näiden leikkausten kautta tulemme luultavasti saavuttamaan 6000 koulutettua pakolaista vähemmän ja välillisesti 30 000 ihmistä ovat tämän vaikutuksen piirissä. Totta kai silloin tilanne on ristiriitainen, että vähennetään apua juuri siellä missä pakolaiset ovat, ja niillä lähialueilla jonne pakolaiset ovat paenneet, Lehtinen kommentoi MTV:n Huomenta Suomessa. 

Hakijoiden määrä kasvanut 

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana rajusti.

– Nyt elokuun puoliväliin mennessä on tänä vuonna tullut 1500 hakijaa enemmän kuin koko viime vuoden aikana. Toiminnassa olevat vastaanottokeskukset ovat täyttyneet ääriään myöten. Hätämajoitusta on tarvittu tilannetta varten, Kuuluvainen sanoo. 

Asenteet entistä kovempia

Sekä Lehtisen että Kuuluvaisen mukaan asenneilmapiiri turvapaikanhakijoita kohtaan on koventumassa. 

– Hakijoiden määrä on ollut sen verran pieni, että tämä ei ole ollut niin iso asia meille. Nyt näyttää siltä, että määrissä ollaan nousemassa ihan uudelle tasolle. Meidän pitäisi sopeutua tilanteeseen vastaanoton ja asenteiden tasolla, Kuuluvainen sanoo. 

Moni suomalainen kehitysapujärjestö on kertonut alottavansa yt-neuvottelut määrärahojen leikkausten takia

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja