Maahanmuuttovirasto: Tiukempi seula Afganistanin turvapaikanhakijoille

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Afganistanin turvallisuustilannearviotaan. Virasto ei enää myönnä toissijaista suojelua kaikille Etelä- ja Itä-Afganistanista tuleville.

Virasto erittelee, ettei toissijaista suojelua myönnetä Helmandin, Khostin, Paktikan ja Uruzganin maakunnista tuleville turvapaikanhakijoille. Toissijaista suojelua ei myönnetä myöskään Ghaznin maakunnan Ab Bandin, Muqurin, Nawan ja Rashidan piirikuntien alueilta tuleville. Muu osa Ghaznista katsotaan yhä turvattomaksi.

Maahanmuuttoviraston mukaan osa Etelä- ja Itä-Afganistanin maakunnista on yhä turvattomia, mutta viraston mukaan Afganistanissa on myös suuria alueita, joissa ei ole turvallisuusuhkaa.

Virasto korostaa, ettei kotiseudun vaikea turvallisuustilanne le yksin peruste saada turvapaikkaa tai muuta oleskelulupaa Suomesta. Virasto selvittää aina, voisiko hakija "paeta sisäisesti" eli siirtyä asumaan turvalliseen osaan maata.

Viraston arvio perustuu päivitettyyn tietoon maan välikohtausten määrästä, niissä kuolleiden siviilien määrästä sekä kulkuyhteyksissä rauhallisille alueille.

Viraston mukaan suuri osa tänä syksynä Suomeen hakeutuneista afganistanilaisista turvapaikanhakijoista on yksintulleita alaikäisiä.

Jos viranomaisella on syytä epäillä, että hakija ei ole oikeasti alaikäinen, ohjataan hakija iänmääritystestiin, virasto linjaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja