M

Maccheroni: Pastatyyppi. Makaroni. Tarkoittaa nykyisin putkimaisia pastoja. Italiassa yleisimmät ovat sileät maccheroni lisci , rihlatut maccheroni rigati ja norsun hampaat denti d'elefante. Etelä-Italiassa rakkaalla lapsella on monta nimeä, esimerkiksi maccaruni, macaroni tai maccaroni.

Maître dhôtel, á la: Hotellin isännän tapaan, Hovimestarin tapaan tai Sali-isännän tapaan

Maldon-suola: Merisuolan hienoin osa, "suolankukka", nimitetään myös sormisuolaksi. Pitäisi löytyä herkkukauppojen hyllyiltä.

Mandolino: Keittiön työväline, käsikäyttöinen, moniteräinen viipalointikone.

Mango: Mango on kivellinen hedelmä, jonka väri vaihtelee. Se voi olla vihreä, keltainen tai punertava. Mangon keltainen hedelmäliha on erittäin mehukasta.

mangoldi: Lehtimangoldia käytetään sellaisenaan salaateissa, ruotimangoldia parsan tapaan.

Marenki: Valkuaisista ja sokerista tehty vaahto, joka kovettuu kuivuessaan. Käytetään leivonnaisten päällysteenä tai pursotetaan erillisiksi marenkileivoksiksi.

Marmoroitu liha: Liha, jossa lihassyiden välissä on rasvaa.

Mascarpone: Italialainen runsasrasvainen tuorejuusto, jossa voimakas rakenne ja herkullinen maku. Käytetään mm. tiramisun valmistuksessa.

Matjessilli: Miedosti suolattu, mutta maustettu rasvasilli. Lähtöisin Hollannista.

Maustekimppu, bouquet garni: Puuvillalangalla sidottu maustekimppu erilaisia mausteyrttejä.

Michelin-tähti: Ranskassa syntynyt ja maailmankuuluksi kivunnut ravintola- ja hotelliopas Guide Michelin (Guide Rouge) arvioi ravintoloita niitä tähdittämällä. Tähtiä jaetaan yhdestä kolmeen. Yksi tähti merkitsee erittäin hyvää ravintolaa, kaksi tähteä tarkoittaa jo erinomaista keittotaitoa ja omintakeista linjaa, jonka takia ravintolaan kannattaa poiketa varsinaiselta reitiltä ja kolme tähteä lupaa erinomaista gourmet- ruokaa, jonka takia ravintolaan on syytä matkustaa varta vasten. Oppaan organisaatio voi myöntää ja ottaa pois tähtiä ilman varsinaisia perusteluja eikä tähdillä palkittua ravintolaa saa mainostaa tähdillä.

Mignon: Pieni ruoka. Esimerkiksi pieni viipale fileen kärkipalasta, Filet mignon.

Mille feuilles: Tuhatlehtitorttu, voitaikinaleivonnainen.

Minute, á la: Minuutissa valmistuva, nopeatekoinen.

Mirepoix: Tahnamauste, jossa erilaisia vihanneksia (porkkanaa, selleriä, purjosipulia, sipulia ja punaista paprikaa)

Mitsuna: Kutsutaan myös nimellä japaninsinappi sekä japaninkaali. Se on miedonmausteinen itämainen vihannes, jossa on vihreät liuskaiset lehdet. Koko kasvi on syötävä.

Mole: Meksikolainen suklaakastike, jossa mukana erilaisia chilejä. Tarjotaan usein kanan tai kalkkunan kanssa.

Monteerata: Vatkata esim. kastike voin kanssa, jotta siitä tulisi kuohkeampi. Tarkoittaa myös valkuaisten vatkaamista kovaksi vaahdoksi.

Mousse: makea mousse; kuohkea, kiinteähkö vaahto suolainen mousse; hieno, kuohkea lintu- tai lihamureke

Mousseline: Pienissä vuoissa kypsennetty kuohkea mureke.

Mutti: Mutti on vedestä ja ohrajauhoista koostuva seos, jota käytetään lisäkkeenä. Kiehuvaan suolaveteen lisätään ohrajauhoja ja annetaan veden haihtua. Muttia syödään yleensä voin ja esim.pekonin kanssa. Muttia syödään erityisesti Keski-Pohjanmaalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja