SAK tyrmää kokonaistyöajan pidentämisen

SAK lähtee mukaan yhteiskuntasopimuksen valmisteluprosessiin, mutta ei ole valmis kokonaistyöajan pidentämiseen.  

Puheenjohtaja Lauri Lyly kertoo, että SAK on yleisesti valmis kilpailukykytavoitteisiin mutta se ei ole sitoutunut prosenttitavoitteisiin.

Lylyn mukaan SAK:lla on omia ehdotuksia kilpailukykyasioihin.  
Hänen mukaansa järjestöllä ei ole tässä vaiheessa valmiutta sitoutua muuhun kuin sopimuksen valmisteluun.  

SAK:n mielestä julkinen keskustelu yhteiskuntasopimuksesta on pyörinyt liikaa työajan pidentämisen ja työkustannusten ympärillä.

– Kilpailukyky on paljon muutakin: millaisia investointeja tehdään, kuinka innovaatioita hyödynnetään, miten käytetään yrityksen tuotekehityspanoksia, kuinka ihmiset ovat mukana ja kuinka hyvällä osaamisella asioita tehdään, Lyly luetteli maanantaina.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on asettanut yhteiskuntasopimuksen tavoitteeksi yksikkötyökustannusten alentamisen vähintään 5 prosentilla kilpailukyvyn parantamiseksi. Puheet prosenttimääräisistä "tuottavuusloikista" eivät herätä innostusta SAK:ssa.

– Olemme yleisesti valmiit kilpailukykytavoitteeseen, mutta emme ole sitoutuneet erilaisiin prosenttitavoitteisiin, joita tässä ympärillä on pyörinyt, sanoi Lyly SAK:n hallituksen kokouksen yhteydessä. 

"Yrityksille ja omistajille vastuuta"

SAK on koonnut omalle asialistalleen ehdotuksia kilpailukyvyn parantamiseksi. Lylyn mukaan ne koskevat niin tuottavuutta, työelämän laatua kuin tulevia palkkaratkaisuja.

-(Listalla) on myös yritysjohtajille ja omistajille vastuuta investoinneista ja työllistämisestä. Meillä on monelle alueelle ehdotuksia olemassa.

Tiukkaa linjaa SAK:n sisällä vetää ainakin AKT, jossa ei olla valmiita yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, ellei Sipilän hallitus vedä pois ehdotuksiaan yksikkötyökustannusten alentamisesta sekä muun muassa työttömyysturvan ja vuorotteluvapaan leikkauksista.

Yhteiskuntasopimuksen edellytyksiä selvitetään ensi viikon lopulle asti, ja vasta sen jälkeen varsinaiset neuvottelut voisivat päästä vauhtiin.

Selvitysmiehenä neuvotteluissa toimii entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius. Salonius kertoi maanantaina, että hän tapaa osapuolia päivittäin ja että monenlaisia työryhmiä on käynnissä.

Jos yhteiskuntasopimus syntyy ja sen toimet ovat mitattavissa maaliskuussa 2017, hallitus on ilmoittanut peruvansa 1,5 miljardin ehdolliset menosäästöt ja veronkorotukset. Porkkanaksi se on luvannut veronkevennyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat