Lyhentynyt palvelusaika voi tuoda varusmiehelle yllättäen rahaongelman

Varusmiesliiton mukaan lyhennetty varusmiespalvelus voi tuoda siviilissä monelle toimeentulo-ongelmia. Puolustusvoimien mukaan lyhyt koulutus leikkaa erityisesti maastopäiviä.

Lyhimmillään palvelusaika on tällä hetkellä viisi ja puoli kuukautta. Varusmiesliiton mukaan tiiviimpi ja tehokkaampi koulutus on ollut liiton tavoite, mutta myös ongelmia on ilmestynyt.

– Tämän uuden palvelusajan myötä on tullut tällainen toimeentuloloukku. Sotilasavustus maksaa itsenäisesti asuvan varusmiehen vuokran. Aikaisemmin pääsit armeijasta kuukauden alkupuolella, nyt lyhennettyjen palvelusaikojen takia, palveluksesta pääsee pois kuukauden loppupuolella. Näin se seuraava kuukausi, jolloin kaikki pitää jo maksaa itse, tulee hyvin nopeasti vastaan, kuvailee Varusmiesliiton puheenjohtaja Risto Lahti.

Lahden mukaan jo kaksi viikkoa lyhyempi palvelusaika on tuonut jäsenistölle ongelmia.

– Jos on esimerkiksi puolen vuoden koulutus taustalla, niin edelliseltä kuukaudelta palkkaa, eli päivärahaa on kertynyt 150 euroa. Millä sitten maksat oman kämppäsi vuokraa?

– Tilannehan on johtanut siihen, että sosiaalikuraattorit opettaa nykyään varuskunnassa miten toimeentulotukea haetaan, että selvitään tästä kuopasta, Lahti päivittelee.

Toimeentuloloukkuun Varusmiesliitto on esittänyt jo aikaisemmin kotiutumisrahaa. Varusmies saisi kotiutumisrahaa armeijan suoritettuaan. Esimerkiksi Norjassa kotiutumisraha on noin 500 euroa ja Ruotsissa 200 euroa. Lahden mukaan jo pieni summa saisi palveluksensa päättäneiden tulokuopan tasaisemmaksi.

Lyhyempi palvelusaika tiivistää koulutusta

Palveluksen aloitti eri puolilla Suomea 12 300 alokasta, joista noin 10 000 Maavoimien joukko-osastoissa ja loput meri- ja ilmavoimissa. Naisia heistä on noin 360.

Pisinkin aika armeijassa, 362 päivää, on lyhentynyt 347 vuorokauteen. Tämän vuoden tammikuussa palveluksensa aloittanut ja juhannuksena kotiutunut miehistö oli lajissaan ensimmäinen, joka suoritti lyhyemmän palveluksen. Kokemuksia vasta kerätään varuskunnissa.

Suomenlahden rannikkorykmentin komentaja Marko Laaksosen mukaan lyhyempi palvelusaika on enemmänkin tekninen muotoseikka, joka tuo parin viikon huiliajan saapumiserien välille.

– Toki ollaan jouduttu tiivistämään erityisesti peruskoulutuskaudella meidän koulutusta. Suurempi huoli on kuitenkin se, että meillä ei ole näinä puolustusvoimien niukkoina vuosina ollut tarpeeksi rahaa kouluttaa varusmiehiä metsässä, eli nämä koulutustulokset eivät ole ihan niin hyviä kuin ne vois olla, Laaksonen toteaa.

Puolustusvoimauudistuksen myötä puolustusvoimilta on leikattu niin leiripäivistä kuin varuskuntien lukumäärästä. Lyhyempi palvelusaika on niin tuore, että esimerkiksi Varusmiesliitto haluaa katsoa uudistuksen loppuun asti.

– Katsotaan miten tämä kahden viikon lyhennys alkaa toimia. Meillä ei ole suuria intohimoja entisestään lyhentää palvelusaikaa, vaan katsotaan, miten tämä kokeilu toimii. Jos kokemukset ovat hyviä, niin katsotaan miten jatkossa toimitaan, Lahti sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat