Luvaton moottorikelkkaralli haittaa lintujen pesintää kansallispuistossa – munien kylmettyminen uhkana

Droonien lennätys voi aiheuttaa haittaa linnuille 1:57
Katso myös: BirdLife ehdottaa Suomeen lentokieltoalueita – syynä lintuja haittaavat droonit.

Metsähallituksen tietoon on tullut luvatonta moottorikelkkailua Pallas-Yllästunturin eteläosassa. Tämän pelätään vaikuttavan lintujen pesintään.

Luvaton moottorikelkkailu häiritsee parhaillaan käynnissä olevaa tiettyjen uhanalaisten lintujen pesintää Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Esimerkiksi uhanalainen maakotka häiriintyy helposti, jos sen pesän lähellä ajetaan moottorikelkalla tai liikutaan muuten.

– Kotka yleensä lentää pakoon ihmisen lähestyessä pesäpaikkaa ja silloin munien haudonta keskeytyy. Kylmien kelien aikaan kevättalvella jo lyhyt emon poissaolo pesältä riittää siihen, että munat kylmettyvät ja poikaset jäävät syntymättä, luonnonsuojelun erityisasiantutija Stefan Siivonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Moottorikäyttöisten maakulkuneuvojen ja moottoriveneiden käyttö on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssäännöissä kielletty. Aluetta valvovat viranomaiset, poliisi, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat.

Moottorikäyttöisillä kulkuneuvoilla saa liikkua vain poronhoitotöissä tai viranomaistehtävissä. Se on sallittua Metsähallituksen tiedotteen mukaan muissa tapauksissa vain Metsähallituksen luvalla.

Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa myös, että moottorikelkoilla ajaminen maastoliikenteeseen tarkoitettujen urien ulkopuolella ilman maanomistajan lupaa on laitonta. 

– Luvattomasta moottorikelkkailusta luonnonsuojelualueella tulee lain rikkojalle tulojen nettomäärästä määräytyvästi päiväsakkoja, minkä päälle kertyy päiväsakkoa maastoliikennerikkomuksesta, kertoo erätarkastaja Mika Seurujärvi Eräpalveluista.

Lue myös:

    Uusimmat