BirdLife ehdottaa Suomeen lentokieltoalueita – syynä lintuja haittaavat droonit

Droonien lennätys voi aiheuttaa haittaa linnuille 1:57
Katso video: Tästä ehdotuksessa on kyse.

Droonien eli kuvauskopterien lennätys voi aiheuttaa haittaa linnuille. Linnut voivat pelästyä ja paetessaan törmätä esimerkiksi sähkölinjoihin. Kuvauskopteri voi myös saada linnun pakenemaan pesältä ja jättämään poikaset petojen armoille. Lintujärjestö BirdLife onkin tehnyt aloitteen droonien lennätyksen kieltämiseksi tärkeillä lintualueilla.

Lintujärjestö BirdLife on huolissaan uudesta, yleistyvästä häiriötekijästä, droonien eli kuvauskopterien huolettomasta lennättämisestä.

– Monet lennättäjät eivät ehkä tajua, miten paljon drooni voi lintuja häiritä, varsinkin jos lennetään matalalla ja sellaisella alueella, missä on paljon lintuja, sanoo BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Aapo Salmela.

Kopteri voi ajaa linnun pakoon pesältä

Linnut voivat törmäillä kuvauskopteriin tai paetessaan niitä esimerkiksi sähkölinjoihin.

– Linnut voivat sekoittaa droonin petolintuun eli ne voivat pelästyä sitä ja pahimmillaan lähteä pakoon jopa pesältä, muistuttaa Salmela.

Eri lajit reagoivat eri tavalla kuvauskopteriin. Myös ajankohta vaikuttaa häiriön vakavuuteen.

– Tämmöiset muutolla levähtävät linnut, ei-pesivät linnut, saattavat olla herkempiä häiriöille. Toisaalta häiriö voi suhteellisesti olla vaarallisempaa pesimäaikaan, jos lintu lähtee pesältä. Se altistaa pesän saalistajille, huomauttaa Salmela.

BirdLife ehdottaa kuvauskieltoalueita

Jotta linnut eivät häiriintyisi, kuvauskopterin pitäisi pysytellä vähintään sadan metrin päässä linnuista.

BirdLife on tehnyt ympäristöministeriölle aloitteen droonien lennätyksen kieltämiseksi tärkeillä lintualueilla kuten arvokkailla lintuvesillä, pesimäalueilla ja levähdyspaikoilla.

– Olemme tehneet aloitteen ympäristöministeriölle, että he aloittaisivat koordinaatiotyön eli kerättäisiin Suomesta kaikki luontotieto. Meillähän on hyvin tiedossa, missä häiriöherkkiä alueita on ja voitaisiin yhdessä pohtia, minne rajoitusalueet kannattaisi tehdä, esittää Salmela.

Lopullisesti kuvauskieltoalueet määrittelee liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Droonit auttavat lintututkimuksessa

Pelkkää haittaa ei kuvauskoptereista ole, sillä niitä voidaan hyödyntää lintututkimuksessa.

– Jos tiedetään, mitä tehdään, niitä voidaan hyvin hyödyntää tutkimuksissa, esimerkiksi petolintujen rengastuksessa käytetään drooneja apuvälineenä, kertoo Salmela.

Sitä ei tiedetä tarkkaan, paljonko häiriöitä kuvauskopterit ovat linnuille aiheuttaneet, mutta kuvauksen suosion kasvun myötä riskit ovat kasvaneet. 

Lue myös:

    Uusimmat