Luonnon nikseistä apua kolesteroliin

Luonnosta löytyy monia hyviä raaka-aineita, jotka auttavat kolesterolinsa kanssa kamppailevia. Katso, millaisia luonnontuotteita on tarjolla ja mitä tutkijat sanovat niistä.

Huffingtonpost.com listasi luonnontuotteita, joiden väitetään auttavan kolesteroliarvojen alentamisessa.

Artisokanlehtiuute

Tutkimuksissa on saatu ristiriitaista tietoa, onko artisokanlehtiuutteesta hyötyä kolesterolin alentamisessa. Vuonna 2002 toteutetussa tutkimuksessa henkilöt nauttivat artisokanlehtiuutetta kuuden viikon ajan, ja tulokset osoittivat, että huonon kolesterolin osuus pieneni 23 prosenttia. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan.

Sarviapila

1990-luvulla sarviapilan vaikutuksia kolesteroliarvoihin tutkittiin runsaasti, ja tulokset antoivat ymmärtää, että suurina annoksina tällä tuotteella on vaikutuksia kokonaiskolesteroliarvojen laskuun. Tutkimusten laatua on kuitenkin myöhemmin kritisoitu eikä näyttöjä ole pidetty riittävinä.

Kuidut

Viljavalmisteissa, kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa sekä pähkinöissä ja siemenissä oleva kuitu auttaa alentamaan huonon kolesterolin määrää veressä. Aikuisten tulisi saada kuitua 30-35 grammaa päivässä.

Kalaöljy

Omega-3 rasvahapot, EPA ja DPA tekevät hyvää madaltamalla veren rasva-arvoja. Suurentunut veren triglyseridiarvo lisää sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Valkosipuli ja inkivääri

Valkosipuliöljy, -uute ja -tabletit madaltavat veren kokonaiskolesteroliarvoja ja huonoa LDL-kolesterolia, mutta tutkimusten mukaan hyöty on lyhytaikaista. Myös inkiväärin vaikutuksia kolesteroliin on testattu, mutta tutkimustulokset eivät ole olleet tarpeeksi vakuuttavia.

Guggul-uute

Ayurveda-lääketieteessä paljon käytettyä guggul-uutetta on tutkittu myös kolesterolin alentamisen apukeinona, mutta vuonna 2003 Journal of the American Medical Association julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan guggulilla ei ollut tarpeeksi mittavia vaikutuksia kokonaiskolesteroliarvoihin tai veren rasva-arvoihin. Sen myös todettiin nostavan pahan LDL-kolesterolin määrää jopa viisi prosenttia.

Niasiini

Niasiinia eli B3-vitamiinia on luonnostaan lihassa, kalassa ja maitotuotteissa. Sen on todettu lisäävän hyvän kolesterolin määrää veressä jopa 35 prosenttia. Tuotetta ei kuitenkaan suositella nautittavaksi pelkkänä lisäravinteena sen mahdollisten sivuvaikutusten takia.

Punariisi

Punariisin vaikutuksia kolesteroliin on tutkittu. Punariisi sisältää pieniä määriä luontaista statiinia, ja sen on todettu alentavan LDL-kolesterolin määrää noin 20-30 prosenttia.

Soijaproteiini

Madaltaa huonon kolesterolin määrää veressä, mutta hyvin maltillisesti.

MTV3/Helmi

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja