Luokanopettaja Mika sai viestin kesken oppitunnin – sävellys päätyi Tähtien sota -elokuvan mainokseen: "Ei tiedä, miten päin tässä olisi"

Videolla nainen rullaluistelee lentokentän kiitoradalla ja puhuu tunteikkaasti taistelulentäjänä kuolleesta isästään musiikin säestämänä. Nainen on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja Patty Jenkins, ja musiikin on säveltänyt suomalainen luokanopettaja Mika Lumijärvi.

Tiistaina kouvolalainen Mika Lumijärvi oli pitämässä syksyn viimeisiä oppitunteja kuudesluokkalaisille, kun puhelimeen kilahti viesti. Hänen säveltämänsä musiikki oli päätynyt tulevan Tähtien sota -elokuvan mainosvideolle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Episodi.

– Siinä hetkessä ajatukset muuttuivat ihan toisiksi. Oli aika huikea tilanne, Lumijärvi kertoo.

Lumijärvi kävi käynnissä olleesta oppitunnista huolimatta heti tarkistamassa, että tieto piti paikkansa. Opettajan pokka piti, vaikka ilo oli ylimmillään.

Wonder Woman -supersankarielokuvista parhaiten tunnetun Patty Jenkinsin ohjaama Star Wars: Rogue Sqadron julkaistaan näillä näkymin kolmen vuoden päästä jouluna. Teaserivideo on lähtölaukaus tulevan elokuvan odotukselle.

Ei kannata luovuttaa

Seuraavana päivänä traileri katsottiin luokassa. Videon ympärille muodostui mukava oppitunnin aihekin.

– Olemme puhuneet omista vahvuuksista ja siitä, ettei kannata luovuttaa, jos haluaa jotain saavuttaa. Pääsin itse esimerkiksi, Lumijärvi kertoo.

– Nyt tämä asia toteutui, kun jaksoi vain tehdä hommia.

Kuutoslokkalaiset ymmärsivät heti asian merkityksen.

– Vaikka he ovatkin vähän nuorempaa sukupolvea, niin tietävät kyllä, mitä Tähtien sota tarkoittaa.

Unelmien täyttymys

Neljän, viiden vuoden ajan Lumijärvi on säveltänyt vapaa-ajallaan trailerimusiikkia. Hän luovuttaa tuotoksensa kansainväliselle yritykselle, joka levittää niitä eteenpäin elokuvatuotannoille.

Koskaan aiemmin ei Lumijärven musiikki ollut päätynyt ison tuotannon trailerille asti. Siitäkin syystä tapaus nostatti pintaan todella voimakkaat tunteet.

– Juuri sanoin vaimolle, että varmaan koskaan ole näin pitkään ollut tällainen kihelmöivä ilon ja onnellisuuden tunne sisällä. Toki niitä hetkiä on elämässä ollut, mutta nyt se vaan tuntuu jatkuvan ja jatkuvan. Ei tiedä, miten päin tässä olisi.

Video oli ollut nähtävillä netissä neljä päivää ennen kuin tieto saavutti Lumijärven. Iloinen viesti tuli musiikkia levittävän Really Slow Motion & Giant Apes -yrityksen edustajalta.

– Hän oli itse saanut videon käsiinsä ja sanoi, että tässä on tällainen pieni joululahja, Lumijärvi kertoo.

Tuurista kiinni

Traileribisnes on raadollista. Lumijärven mukaan kerta voi jäädä ainoaksi, vaikka hän sitä epäileekin.

Toisaalta voi käydä niinkin, että hanat aukeavat ja paljon tapahtuu lyhyessä ajassa. Sama kappale saattaa päätyä moneen paikkaan.

– Se on niin kiinni oikeasta hetkestä, että se biisi päätyy oikeisiin käsiin ja toimii siinä kontekstissa. Kyllä se aikamoista arpapeliä on.

Kappaleen oikeudet ovat sitä levittävällä yrityksellä. Se päättää mihin musiikkia levitetään.

Entä raha? Lihoaako Lumijärven rahapussi tuoreen saavutuksen myötä?

– Siitä en voi puhua oikein mitään. Olen ollut yhteydessä ylempään tahoon, mutta en ota siihen kantaa. Kustantaja hoitaa sen puolen, kuuluu mystinen vastaus.

Lähes kaksi miljoonaa katselua

Käyttömääriin perustuvia rojalteja on luvassa, joskin viiveellä. Sunnuntai-iltaan 20. joulukuuta mennessä pelkästään yhtä Youtubesta löytyvää versiota teaserista oli katsottu lähes 1,8 miljoonaa kertaa. Katsojamäärä huimaa myös Lumijärven päätä.

– Kyllähän se kertoo siitä, kuinka ison mittaluokan asiasta tässä on kyse.

Lumijärvi muistuttaa, ettei ole ainoa laatuaan. Suomessa on ennenkin sävelletty kansainvälisen tason elokuvamusiikkia, Tuomas Kantelisen kädenjälki esimerkkinä mainittakoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja