Tuhkarokkoon sairastunut esikoululainen on hyvässä kunnossa – pysyy edelleen eristettynä

Pietarsaaressa pidetään infotilaisuus tuhkarokkotilanteesta 18:13

Tuhkarokkoon sairastunut esikouluikäinen on hyvässä kunnossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Video: Pietarsaaressa pidettiin tänään tiedotustilaisuus Luodon tuhkarokkotapauksen takia.

Esikouluikäisellä lapsella todettiin tuhkarokko Luodon kunnassa torstaina. THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan lapsi on hyvässä kunnossa.

– Hänelle ei ole ainakaan vielä tullut minkäänlaisia komplikaatioita.

Lapsi on perheensä kanssa edelleen karanteenissa.

– Se on käytäntö tämmöisessä tapauksessa. Hänen tartuttavuusaikansa on mennyt jo, hän ei ole enää tartuttava, mutta hänen perheensä on altistunut, niin varovaisuusperiaatteen mukaan he ovat sitten vielä kotona.

Kaikkia altistuneita ei saada tavoitettua

– Paikalliset seuraavat tilannetta tosi tarkkaan ja ovat informoineet altistuneita, että nämä ilmoittavat, jos tulee joitakin oireita, sanoi Kontio.

Altistuneita on tavoitettu 250, kertoi johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström Pietarsaaresta maanantaina. Hänen arvionsa mukaan altistuneita on kaikkiaan hieman yli kyseiset 250.

Heitä kaikkia ei Kontion mukaan välttämättä tavoiteta.

– Ongelmallinen oli tämä rukoushetki, koska siellä ei ollut minkäänlaista ilmoittautumista, eikä tiedetty, keitä siellä on ollut. Mutta paikalliset sanoivat, että he uskovat, että altistuneita on tavoitettu oikein hyvin, Kontio lisäsi.

Ylimääräisiä rokotuspäiviä

Kontion mukaan Pohjanmaalla järjestetään lisää rokotusmahdollisuuksia useamman kunnan alueelle.

– Suojastaan epävarmat ihmiset, vaikka eivät olisi altistuneetkaan, voivat käydä ottamassa rokotuksen, Kontio sanoo.

Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kertoo, että Kokkolaan ja Kruunupyyhyn on järjestetty ylimääräiset rokotuspäivät tälle viikolle. Soiten lastensairaalan tiloissa altistuneet on kaikki tavoitettu ja ohjeistettu.

Viikonloppuna Soitessa on annettu vasta-ainelääkitystä noin kahdellekymmenelle, joista suurin osa oli Luodon alueen lapsia. Soiten alueella tuhkarokolle altistuneita ihmisiä on noin 100.

Viikonlopun aikana ylimääräisissä rokotuksissa rokotettiin Kokkolassa noin 75 ihmistä ja Kruunupyyssä noin kymmenen ihmistä.

Sjöström puolestaan kertoi, että noin 30 ihmistä on saanut vasta-ainelääkityksen, koska heiltä puuttui tuhkarokkorokotus kokonaan. Lisäksi noin 50 on saanut täydentävän rokotuksen, koska heidät oli rokotettu yhteen kertaan aiemmin.

Sjöströmin mukaan Pietarsaaren ja sen kolmen lähikunnan koululaiset voivat halutessaan käydä ottamassa tuhkarokkorokotuksen kouluissaan tällä viikolla. Mahdollisuus on tarkoitettu ensisijaisesti niille, joita ei ole aiemmin tautia vastaan rokotettu tai jotka ovat saaneet vain yhden rokotuksen.

Lue myös:

    Uusimmat