Lunta tupaan! Katso, missä päin Suomea tarvitsee pian talvirenkaat alle

Tarvitaanko aamulla talvirenkaita? Meteorologi kertoo lumitilanteen 5:51
Tarvitaanko pian talvirenkaat? Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, minne saadaan lunta.

Keski-Suomeen saatiin sunnuntaiyön aikana hentoinen lumipeite ja aamu valkeni valkeana myös muun muassa Pohjois-Karjalassa. Lunta on pian luvassa lisää. Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, missä talveen kannattaa jo alkaa varautua.

Sunnuntaiyön ja -aamun aikana saatiin herätä lumisiin maisemiin Koillis- ja Itä-Suomessa. Vesannossa ja Rautavaarassa kuitattiin Pohjois-Savon kovimmat lumikertymät: kuusi senttimetriä. Koko Suomen mittakaavassa eniten lunta on mitattu toistaiseksi Kittilässä, jossa lunta on saatu jo kahdeksan senttimetriä.

Lumipeitteestä ei saada kaikkialla Suomessa nauttia kovin pitkään, sillä alkuviikko lähtee käyntiin monin paikoin lämpöisissä ja osin sateisissakin tunnelmissa. Lämpötilat pysyvät plussalla ja sateet vetenä.

Olisiko siis viisainta jättää talvirenkaat toistaiseksi varastoon?

– Jos ajelee rannikon tuntumassa, niin täällä kyllä näyttää koko ensi viikon pysyvän lämpötilat yötä päivää plussan puolella. Ehkä uskaltaisin ajaa tuossa rantakaistaleella vielä kesärenkailla, jos sellaiset on alla, Mäntykannas sanoo.

Muualla maassa tilanne onkin jo toinen.

– Kaikkialla muualla on syytä harkita talvirenkaiden vaihtoa. Varsinkin, jos ajaa yöllä. Pohjoisessa mennään ensi viikko pääsääntöisesti pakkasen puolella. Kaikki sateet alkavat olla siellä lunta.

Keskiviikkona Suomen päälle virtaa uusi sadealue, jonka etunenässä on lumisempi kaistale. Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Karjalassa maisemat muuttuvat uudemman kerran lumisiksi. Lounaassa ja etelässä pysytään kuitenkin tukevasti plussalla.

– Pohjoinen on pakkasen puolella edelleen, siellä on hieno alkutalven meininki. Jossain pääsee ehkä jo hiihtämäänkin.

Lauantaina Suomen sääkartta näyttääkin sitten jo tyystin erilaiselta. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa talvea saadaan vielä odotella.

– Lauantaina koetaan föhn-tilanne. Norjan vuoriston yli tulee voimakas, lämmin ja kuiva virtaus ja Lappia myöten voi mennä plussan puolelle. Etelässä nähdään erittäin korkeita lämpötiloja vuodenaikaan nähden, Mäntykannas summaa.

Lue myös:

    Uusimmat