Mainos

Lumisade sekoittanut liikennettä

Voimakas lumi- ja räntäsade on sekoittanut liikennettä maan eteläosassa ja monin paikoin maan keskiosassa. Poliisin tietoon on tullut noin 200 peltikolaria. Kolarisumassa on kuitenkin vältytty kuolonuhreilta. Lumimyräkkä on haitannut myös juna-, lento- ja laivaliikennettä.

Huono sää on aiheuttanut vaaratilanteita liikenteessä ympäri Suomea. Suomenlahtea pitkin itään menevä matalapaineen keskus muutti ajokelit erittäin huonoiksi Etelä-Suomessa ja suuressa osassa Keski-Suomea.

Fortumilta tiedotetaan, että Länsi- ja Lounais-Suomessa tuhannet taloudet jäivät päivällä ilman sähköä. Useimmat sähkökatkot ovat kuitenkin jääneet suhteellisen lyhyiksi.

Tieliikenteessä peltikolareita on ollut sadoittain. Pelkästään Uudenmaan alueella liikkuvan poliisin tietoon tuli iltayhdeksään mennessä vajaat 100 onnettomuutta. Poliisin tiedossa ei ole ihmishenkiä vaatineita turmia, mutta muutamia loukkaantumisia kolareissa on syntynyt.

Myös Länsi-Suomessa kolareita on ollut erittäin runsaasti. Varsinais-Suomen hätäkeskuksen tietoon tuli päivän aikana noin 60 kolaria, joista paristakymmenestä seurasi lieviä loukkaantumisia. Satakunnassa pahin kolari sattui kakkostiellä Ulvilan Halstilassa, kun yksi ihminen loukkaantui vakavasti yhdistelmäajoneuvon ja umpikuorma-auton törmäyksessä.

Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa tieliikenne puuroutui ajoittain kymmenien liikenneonnettomuuksien vuoksi. Pelkästään Pirkanmaan hätäkeskus sai iltapäivän ja alkuillan aikana yli 50 ilmoitusta tieltä suistumisista ja peltikolareista. Tampereella Teivon ravit jouduttiin perumaan heikon näkyvyyden vuoksi.

Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa liikenneonnettomuuksia on ollut huomattavasti vähemmän. Tilanne on ollut yhtä rauhallinen myös Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Samoin Pohjois-Suomessa on ollut ihanteellinen pakkaskeli.

Lennot ja kaukojunat myöhässä, lauttaliikenteessä peruuntumisia

Lumipyry on mutkistanut lentoliikennettä pitkin päivää. Ilmailulaitoksesta kerrotaan, että Helsinki-Vantaalla koneet olivat iltapäivällä ja illalla pahimmillaan noin tunnin myöhässä.

Lumisade on aiheuttanut myöhästymisiä myös VR:n kaukojunaliikenteessä, kun Lahden eteläpuolella Hakosillassa lumi on sotkenut vaihteiden toimintaa. VR:n liikenteenohjauksesta kerrotaan, että pahimmillaan kaukojunat olivat oikoradalla lähes kaksi tuntia aikataulusta jäljessä. Suurin osa myöhästymistä on kuitenkin puolen tunnin luokkaa.

Lauttaliikenteessä kova tuuli on aiheuttanut suuria ongelmia. Tallinkiltä kerrotaan, että iltapäivällä jouduttiin perumaan kaksi Helsingistä ja Tallinnasta lähtevää pika-alusvuoroa kustakin, mutta autolautat ovat kulkeneet normaalisti.

Takapuskurissa roikkuvat hiostajat harmittavat poliisia

Kaikkien autoilijoiden pitäisi hyväksyä nopeuden pudottamisen tarve silloin, kun keli on kehno, korostaa ylikonstaapeli Pertti Mäkeläinen Liikkuvasta poliisista. Samalla olisi pidettävä riittävää etäisyyttä edellä ajavaan.

- Kun sää pahenee, on sellaisia varovaisia kuljettajia, jotka toimivat aivan oikein ja pudottavat nopeutta. Ongelmaksi muodostuvat kuitenkin ne kuljettajat, jotka eivät katso kelin olevan vielä sellainen syy, että nopeutta pitäisi pudottaa, hän pohtii.

Mäkeläiseltä ei löydy myötätuntoa vasemmalla kaistalla kaahaaville hiostajille, jotka roikkuvat edellä ajavan takapuskurin lähellä ja vaativat ohitusmahdollisuutta tuikauttamalla valojaan. Se on liikenneturvallisuuden vaarantamista ja piittaamattomuutta, hän jyrähtää.

- Kukaan ei kyllä halua oikein mennä oikeallekaan kaistalle rekkaliikenteen sekaan. Huonolla kelillä yksi vaihtoehto on kuitenkin ajaa siellä turvallisesti kahdeksaakymppiä.

Kaikkien tutkimusten mukaan liikenne on silloin turvallisinta, kun jono kulkee samalla nopeudella ja riittävillä etäisyyksillä. Moottoritien vasemmalla kaistalla on ongelmana se, että liikenne koko ajan pumppaa eli rytmi ei säily tasaisena.

Pohjoisessa ihanteellinen pakkaskeli

Pohjois-Suomessa vallitsee ihanteellinen pakkaskeli, liikennepäivystäjä Tapani Kangas Tiehallinnon Oulun liikennekeskuksesta kuivailee. Etelä-Suomea piinaavat lumimyräkät eivät ole ulottuneet pohjoiseen asti.

- Täällä näyttää hyvin seesteiseltä. Koko Pohjois-Suomi on ihan poutainen. Kaikki tiet ovat pääosin kuivana, kuuranmuodostuskin on vähäistä. Ilma ja tiet ovat pakkasella. Lumi ehkä vain pikkuisen pöllyää. Se ei takerru tiehen eikä aiheuta siihen liukkautta, Kangas selvitti illalla.

Pohjois-Suomi sai oman osansa syysmyrskystä jo viime perjantaina. Suurilta ongelmilta vältyttiin.

- Täällä osataan suhtautua talven tuloon eri tavalla kuin etelässä. Täällä tiedetään, mitä talven tulo tarkoittaa ja talvirenkaat osataan vaihtaa autoihin ajoissa, Kangas kehuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.