Mainos

Lumilautailijat käyttävät yhä Speden kuuluisaa vempainta – jätti jälkeensä kymmeniä keksintöjä

15 vuotta sitten kuollut Spede pasanen oli paitsi viihteen tekijä, myös keksijä.

Pertti "Spede" Pasanen tunnetaan parhaiten elkokuva- ja tv-viihteen tekijänä, mutta hän jätti jälkeensä myös kymmeniä toinen toistaan nerokkaampia keksintöjä. Monet niistä hän kehitteli yhdessä keksijäkaverinsa Raimo Kaukisen kanssa.

Spede haki elämänsä aikana patenttia 49 keksinnölle, ja niistä 10 myönettiin. Joitain Speden keksinnöistä esiteltiin hänen kuolemansa jälkeen Helsingin Innogalleriassa avatussa näyttelyssä.

Monet Speden keksinnöistä liittyivät veneisiin ja suksiin. Yhdessä hänen tunnetuimmista keksinnöistään, venesuksessa, molemmat yhdistyvät. Keksinnössä veneen keulaan kiinnitetään lyhyt jousitettu suksi, jonka avulla aallot eivät iske veneen keulaan niin suurella voimalla ja kyyti on rauhallisempaa ja tasaisempaa. Venesuksella on kaksi patenttia.

Toinen legendaarinen keksintö on mäkihyppylinko, eli spedelinko. Se on harjoitusväline mäkihyppääjille tasaisella maalla. Speden ja Kaukisen Spede-Idea-yritys valmistaa mäkihyppylinkoa edelleen, ja se on nykyään sähkökäyttöinen ja elektronisesti ohjattu.

Linkoa käytetään nykyään esimerkiksi lumilautailussa vauhdin antajana. Myös tällä keksinöllä on patentti.

Spede kehitteli myös jätepussitelineen, jota Ilta-Sanomien mukaan myydään edelleen. 

Yksi Speden keksinöistä oli säilytyspussi uimarannalle, eli uimahousujen lahkeeseen kiinnitettävä pussukka, jossa esimerkiksi rahat säilyivät kuivana ja turvassa rantaoleskelun lomassa.

Speden ja Kaukisen keksintöjä oli myös tupakanpolttokone, jolla saattoi polttaa savukkeen vaikkapa lentokoneessa silti häiritsemättä muita matkustajia savulla. Laitteen prototyyppi saatiin valmiiksi, mutta patenttitoimistolta asiaa tiedusteltaessa selvisi, että ulkomailla vastaavanlainen keksintö oli patentoitu jo muutama vuosi aiemmin.

Yksi Speden viimeisistä keksinnöistä oli kynttilänjalka, jossa eri kokoiset kynttilät pysyvät pystyssä. Se myös sammutti kynttilän turvallisesti, kun se oli palanut loppuun. Myös tälle keksinölle Spede sai patentin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja