Lumikaaos viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä koko pääkaupunkiseudulla: "Toivomme ymmärrystä, yhteistyötä ja kärsivällisyyttä"

Kuinka paljon lumikaaos on vaikuttanut pääkaupunkiseudun liikenteeseen? 3:46
Kuinka paljon lumikaaos on vaikuttanut pääkaupunkiseudun liikenteeseen?

Jäteastioiden tyhjennykset ovat viivästyneet koko pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueella, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY).

HSY arvioi että alkuviikon lumimyräkkä, vaikea kelitilanne ja kinostunut lumi voivat aiheuttaa haasteita jätehuollolle ainakin viikon ajan.

Runsaasti kinostuva lumi aiheuttaa haasteita raskaille ja leveille jäteautoille etenkin ahtailla kaduilla ja pihoilla. HSY kehottaa asukkaita ja kiinteistönhoitajia huolehtimaan pihojen, tien varsien ja jätetilojen esteettömyydestä sekä tarvittaessa hiekoituksesta.

– Toivomme ymmärrystä, yhteistyötä ja kärsivällisyyttä kaikilta. Kuljettajamme tekevät joka päivä parhaansa, jotta kaikkien jäteastiat saataisiin tyhjennettyä mahdollisimman pian, toteaa HSY:n kuljetuspalveluiden logistiikkapäällikkö Tero Salo HSY:n tiedotteessa.

– Kiinteistönhuoltajat ja aurauskalustokaan eivät ehdi joka paikkaan. Ongelmat tulevat kumuloitumaan ainakin tällä viikolla, kun lumi on tukkinut katuja, teitä ja pihoja.

Ongelmia voivat aiheuttaa myös kiinni jäätyneet jäteastiat, niiden kannet ja jätetilojen ovet. Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, HSY toivoo roskapusseja säilytettävän kotona mahdollisuuksien mukaan.

– Tehdään siis lumikaaoksessakin yhteistyötä, jotta saamme jätteet asianmukaisesti kiertoon. Olethan kärsivällinen, jos jäteastiasi tyhjennykset viivästyvät muutamalla arkipäivällä. Pienistä muutoksista ilmoittaminen ei tällä hetkellä auta vaan se hidastaa jo valmiiksi ruuhkautunutta asiakaspalveluamme, muistuttaa Salo.

HSY yrittää ehkäistä viivästyksiä uudella paikkauskäytännöllä, jolla estyneitä astiatyhjennyksiä paikataan sopivammin ajoreittien mukaan. Tavoitteena on ehkäistä viivästymisiä laajemmassa mittakaavassa.

– Syrjäisemmillä alueilla paikkaustyhjennysten väli saattaa venyä enemmän ja loppuviikon estyneet tehtävät voivat siirtyä seuraavalle viikolle. Useamman kerran viikossa tyhjennettäville astioille ei välttämättä ehditä järjestää paikkaavaa tyhjennystä ennen rytmin mukaista seuraavaa tyhjennystä, Salo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat