Nyt alkaa kunnon talvi! Eteläänkin pian jopa 20 asteen pakkasia ja Pietarin lumitykki tuuttaa lisää lunta? Katso yli 100 paikkakunnan supersääennuste!

3:45
Katso video: Tältä näyttää, kun kansa rynnistää pulkkamäkeen – MTV jalkautui Helsingin Paloheinään aistimaan talvipäivän tunnelmaa.

Alkaneesta loppiaisviikosta on luvassa hieno talviviikko, ja ulkoilukelit suosivat kautta maan, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Skandinavian ylle muodostuva korkeapaine pitää sään enimmäkseen poutaisena, mutta mielenkiintoinen seikka on se, kuinka paljon "Pietarin lumitykki" tuuttaa lunta etelärannikolle.

Tällä hetkellä lähes koko Suomi on valkoisena lumisateiden jälkeen, ja lumi myös pysyy toistaiseksi maassa, sillä lämpötila pysyttelee pakkasella.

"Tarkkailun arvoinen asia ovat..."

Viikko on pilvinen ainakin torstaihin saakka, jolloin etelästä lähestyy Suomea lumisadealue. Lunta saatetaan tosin saada etelärannikolle Mäntykannaksen mukaan jo aiemminkin.

– Yksi tarkkailun arvoinen asia ovat Suomenlahden lumikuurot tiistaina. Siinä tuuli kääntyy puhaltamaan idästä ja tämä asetelma voi tuoda Helsingin ja Hangon välille sakeitakin paikallisia lumikuuroja, Mäntykannas kertoo.

Meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan blogissa, että "Pietarin lumitykiksi" nimetty lumikuurojono on tuonut joinakin vuosina etelärannikolle jopa kymmeniä senttejä lunta muutaman päivän aikana.

Rinne kuitenkin arvioi, että tällä kertaa lumimäärä jäisi maltillisemmaksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eteläänkin jopa 20 asteen pakkasia?

Loppuviikkoa kohden pakkanen kiristyy aina Etelä-Suomea myöten. Mäntykannas kertoi jo aiemmin, että tämän viikon loppupuolella on luvassa niin ankaraa talvisäätä, ettei hän muista, milloin viimeksi on ennusteissa sellaista nähnyt.

– Jos sää pääsee ennusteiden mukaan selkenemään, siinä voi idässä ja etelässäkin olla miltei 20 asteen pakkasia, Mäntykannas kertoo.

Rinteen mukaan "talvisen sään aalto" kestää Suomessa ainakin tammikuun ajan, mutta mahdollisesti pidempäänkin.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli 100:lle paikkakunnalle!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja