Mainos

Lumi pohti, eivätkö isä ja äiti ole tärkeitä, kun eivät saaneet kutsua Linnan juhliin – presidentti Niinistö vastasi 4-vuotiaan kysymykseen kirjeellä

Espoolainen 4-vuotias Lumi Metsä oli itsenäisyyspäivän iltana pohtinut, ketkä ovat niin tärkeitä ihmisiä, että heidät kutsutaan Linnan juhliin – ja miksi äitiä ja isää ei kutsuta. Isän presidentin kansliaan lähettämä kysymys poiki tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä vastauksen tytön pohdintoihin.

Tytön isä Kimmo kertoo MTV Uutisille, että tyttärelle oli Linnan juhlien kauniita asuja katsoessa tullut ilmeisesti mieleen vanhempiensa hääkuva. Tämä oli herättänyt tytössä ajatuksen, että miksi äiti ja isä eivät voisi osallistua Linnan juhliin.

– Lumi kysyi, onko se presidentti meidän ystävämme. Hämmästeltyäni asiaa Lumi vastasi, kun se ei kutsu meitä juhliin, Lumin isä Kimmo kertoo.

Kimmo oli kertonut tyttärelleen juhliin kutsuttavan "sellaisia tärkeitä ihmisiä". Tämä ei tiedonnälkää tyydyttänyt.

– Emmekö me ole tärkeitä, Lumi oli kysynyt.

Mukana terveiset Lennulta

Kysymys jäi Metsää askarruttamaan, ja lasten mentyä nukkumaan hän lähetti tasavallan presidentin kansliaan seuraavan viestin:

"Kävimme 4-vuotiaan tyttäreni kanssa keskustelua itsenäisyyspäivän juhlinnasta.

Lumi: Te voitte äidin kanssa mennä sinne juhliin, kun teillä on vielä jäljellä ne prinssi- ja prinsessapuvut. Meillä (pikkuveli Ilmon 2v kanssa) ei ole. Se on harmi.

Lumi: Onko se presidentti meidän ystävä?

Minä: Mitenkä niin?

Lumi: Kun se ei kutsu meitä juhliin.

Minä: Sinne kutsutaan sellaisia tärkeitä ihmisiä.

Lumi: Emmekö me ole tärkeitä?

Tähän olikin jo vaikeampi vastata. Ehkäpä presidentti osaisi. Hyvää itsenäisyyspäivää!"

– Vähän kun laittaisi pullopostia, tiedä vaikka joskus vastauksen saisi, Metsä kuvaili jälkikäteen ajatuksiaan viestin lähettämisestä.

Aikaa kului, ja viesti ehti jo unohtua, kun postiluukusta putosi viime torstaina presidentin virkaanastujaispäivänä leijonavaakunalla koristettu kirje. Metsä ei kuitenkaan keksinyt kyseessä olevan varsinainen arvoposti, joten kirje pistettiin syrjään myöhemmin avattavaksi.

– Kyllä hämmästys oli illalla melkoinen, että onko tämä aito, Metsä kertoo yllätystä, kun kirje illalla avattiin.

– Emme olleet hetkeen uskoa silmiämme: Tasavallan presidentti oli vastannut kysymykseemme, ja liittänyt vielä mukaan terveiset Lennulta.

Pikkutytön kommentti Linnan juhlien pukuloiston lomassa poiki vastauksen valtion korkeimmalta johdolta.

4:54

"No, saimmeko me sen kutsun?"

Kirjeessä kerrottiin, että tilanpuutteen vuoksi Linnaan voidaan kutsua vain osa ihmisistä, ja vuoden 2017 juhlallisuuksiin oli valittu teemaksi sukupolvien kohtaaminen, joka näkyi vieraslistassa.

Lumi kutsuttiin paikalle huoneestaan, ja kirje luettiin yhdessä. Lumi ei isänsä mukaan osannut hetkeen mitään sanoa, mutta vaikutti kirjeeseen tyytyväiseltä. Toisaalta yksi kysymys heräsi.

– No, saimmeko me sen kutsun, Lumi oli isältään kysynyt.

Vaikka juhlakutsu jäi vielä uupumaan, ilahdutti kirje tyttöä paljon.

"Itse en ole presidentiltä postia saanut"

Metsä pitää hienona, että presidentti tärkeämpienkin tehtäviensä ohessa vastaa myös vähäisemmältäkin vaikuttaviin yhteydenottoihin.

– On jotenkin hienoa havaita, että kaikki luetaan ja vastataan. Kuuntelin hänen virkaanastujaispuhettaan, ja se sai aivan uutta sisältöä. Sanoo mitä tarkoittaa, ja osoittaa sen tällaisilla pienillä teoilla.

– Itse en ole presidentiltä postia saanut, mutta tytär nyt on, Metsä nauraa.

Presidentti Koiviston poismeno sai Lumin kiinnostumaan presidenteistä.

"Onko siitä vauvapresidentistä vielä kuvia"

Lumin kiinnostus presidenttejä kohtaan alkoi hänen isänsä mukaan presidentti Koiviston hautaamisen aikaan, ja asia poiki paljon kysymyksiä presidenteistä yleensä. Vieläkin Helsingin Hietaniemen hautausmaan ohitse mennessä Lumi osoittaa hautuumaalle, jossa he ovat käyneet presidenttien hautoihin myös tutustumassa.

– Hän kysyy, onko se presidentti vielä siellä, Metsä sanoo.

– Perjantain vauvauutinen on myös kovasti ilahduttanut. Hän on kysynyt, onko siitä vauvapresidentistä vielä kuvia, Metsä kertoo.

Perhe on suunnitellut kehystävänsä Lumin saaman vastauksen, kunhan kirjeelle löydetään sopivan arvokkaat kehykset.

Lumin saamasta kirjeestä kertoi ensimmäisenä Vauva.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.