Mainos

Lumelääke tehokas lasten migreenin hoidossa

Lääkettä sisältämätön lumelääke estää migreeniä ja päänsärkyä lapsilla ja teineillä yhtä tehokkaasti kuin valtaosa päänsärkylääkkeistä.

Tutkijoiden mukaan vain kaksi lääkettä, joiden tiedetään olevan tehokkaita aikuisten migreenin hoidossa, vähensivät lasten päänsärkyjen toistumistiheyttä tehokkaammin kuin lumelääkkeet. Näissäkin tapauksissa lääkkeen ja lumelääkkeen välinen ero päänsärkyjen määrään oli pieni.

JAMA Pediatrics -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tarkasteltiin 21 lääkkeiden koekäyttötutkimusta. Tutkimusten perusteella vain topiramate- ja trazodone-nimiset lääkeaineet vähensivät merkittävästi päänsärkyjen määrää lapsilla ja teini-ikäisillä. Flunarizineä, propranololia tai valproatea sisältävät lääkkeet eivät vähentäneet päänsärkyä lapsilla.

Lumelääkkeet vähensivät lapsilla päänsärkyjen määrää kuukauden aikana noin puolella. Esimerkiksi lapsilla, jotka kärsivät päänsärystä viidestä kuuteen kertaa kuussa, oli kipua lumelääkkeen aloittamisen jälkeen enää kolmasti kuussa.

Tutkijoiden mukaan aikuisten ja lasten päänsäryssä on eroa tai ainakin lääkkeet vaikuttavat lapsilla ja aikuisilla eri tavoin.

– Yhtään päänsärkylääkettä ei ole perusteellisesti tutkittu ja hyväksytty pelkästään lasten migreenilääkkeeksi. Lasten migreeninhoidossa on käytetty aikuisille kehitettyjä lääkkeitä, muistuttaa neurologiaan erikoistunut tohtori Jennifer Bickel missourilaisesta at Children's Mercy Hospitals and Clinics -sairaalasta.

Bickelin mukaan niillä lapsilla, joilla lääkehoidosta ei ole ollut apua krooniseen päänsärkyyn, on käytetty apuna muun muassa meditaatiota.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.